Financa
Digitalni poslovni portal

ASA Banka kupila Sberbank Sarajevo

ASA Banka kupila je Sberbank BH u Federaciji BiH nakon što je prije nekoliko dana Federalna agencija za bankarstvo pruzela upravljanje Sberbankom, saznaje Klix.ba. Informacija o preuzimanju bit će javnosti saopćena na vanrednoj konferenciji za medije koja je sazvana u 20 sati.

Zbog dešavanja u Ukrajini i nakon sankcije Sberbanci, Agencija za bankarstvo FBiH je prije tri dana preuzela upravljanje ogrankom Sberbanke u FBiH.

To je, kako je saopćeno, urađeno u cilju zaštite deponenata, zaštite građana, firmi i naše države.

“Ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nismo željeli dozvoliti da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mjesta…”, kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Tada je najavljeno da postoji opcija da neko kupi Sberbank u Federaciji BiH. Što se tiče bh. entiteta RS, tamo je entitetska Vlada preuzela upravljanje ovom bankom.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije