Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bankarski sektor “uplovljava u mirniju luku” prema EIBu

Europska investiciona banka (EIB) objavila je novo izdanje Istraživanja o bankarskom sektoru u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (CESEE) za jesen 2021.koje donosi optimističke prognoze za bankarski sustav u regiji, mada neizvesnosti i rizici ostaju.


Tražnja stanovništva za kreditima je porasla, a oporavlja se u segmentu fiksnih investicija preduzeća, pije svega zahvaljujući potrebama za obrtnim sredstvima. Nakon pooštravanja u 2020. i početkom 2021. godine, uvjeti kreditiranja su tokom posljednjih šest mjeseci ublažavaju za stanovništvo, dok to nije slučaj za pravne osobe, naročito za mala i srednja poduzeća. Podrška potražnji koju su osigurali investicijski krediti ponovo je postala pozitivna, što ukazuje na poboljšanje ekonomskih uvjeta za poduzeća.

Nakon privremenog pada u 2020. godini, poslovanje bankarskih grupacija obuhvaćenih istraživanjem ponovo je postalo profitabilno. Oko 60% navodi da namjerava da održi svoje poslovanje u regiji, a 40% da ga i proširi. Banke su izjavile da su regulatorne mjere i politike za potporu kreditiranju odigrale značajnu ulogu. One koje su iskoristile pogodnosti od javnih garancija navode da su ti programi bili veoma djelotvorni za produženje rokova otplate kredita. Banke koje koriste pogodnosti od refinansiranja centralnih banaka smatraju da su ti aranžmani najviše poboljšali uvjete kreditiranja. Nakon blagog pogoršanja u 2020. godini, i kvalitet kredita je počeo da se poboljšava. Međutim, ne očekuje se da će se taj oporavak nastaviti tijkom sljedećih šest meseci, jer bankarske grupacije ukazuju na povećanje neizvjesnosti.

Istraživanje pokazuje da su međunarodna i nacionalna potpora bili ključni za kontinuitet poslovanja bankarskih grupacija u regiji CESEE, nakon naglog zastoja usljed šoka izazvanog COVID-19 u 2020. godini”, rekla je Debora Revoltela, glavni ekonomistica EIB-a. „Održavanje te snažne potpore sada je ključno da bi se poduzećima olakšao pristup finansijskim sredstvima i omogućile investicije u zelenu i digitalnu tranziciju. Banke u regionu imaju snažnog partnera na kojeg mogu da se oslone – Grupaciju EIB, na čiju podršku mogu da računaju u finansiranju lokalnog gospodarstva

Od bankarskih grupacija koje posluju u regionu CESEE, 40% namjerava da proširi svoje poslovanje. Nakon poremećaja koje je Covid-19 izazvao u 2020. godini, to su dobre vijesti,” dodao je Luka Gatini, rukovoditelj makroekonomske službe EIB-a. „Ali i dalje postoje neke neizvesnosti i rizici negativnih kretanja. Preduzećima još uvek nije olakšan pristup bankarskom finansiranju. Takođe, bankarske grupacije očekuju da će se pozitivna kretanja problematičnih kredita zaustaviti. Regulatorne mere će morati da nastave da pružaju podršku, naročito kako bi se ubrzale preko potrebne investicije u klimatske aktivnosti i digitalizaciju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno