Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banke u Crnoj Gori ostvarile rekordne profite

Komercijalne banke u Crnoj Gori, njih 11, ostvarile su prošle godine prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) dobit u iznosu od 146 miliona eura. Ovo je za 62,7 miliona eura, odnosno 75 posto, više u odnosu na kraj 2022. godine.

Iz krovne monetarne institucije saopćeno je da je svih 11 banaka iskazalo pozitivan rezultat, prenose Nezavisne.

U 2023. godini došlo je do rasta kamata na kredite za građane i pravne osobe u Crnoj Gori. Ponajviše zbog rasta međunarodne referentne kamatne stope za europsku valutu euribor. Ipak, povećane su naknade i provizije banaka za građane i pravne osobe na platni promet, kartično i bankomatsko poslovanje i druge usluge. Sve ovo je uticalo na visoki profit crnogorskih banaka, napominju iz CBCG.

Europska centralna banka (ECB) je prije dvije godine pokrenula rast referentne kamatne stope u sklopu mjera protiv inflacije. Krajem prošle godine saopćeno je da će u 2024. prestati sa ovim mjerama. Inflacija je u državama eurozone zaustavljena. Sada je u fokusu da sa nižim kamatnim stopama podržati potrošnju i ekonomski rast.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori najavili su prošli tjedan, nakon sastanka sa novom guvernerkom CBCC Irenom Radović, da će do kraja ožujka ove godine ponuditi niže kamatne stope na kredite građana. Guvernerka je tada kazala da je, u cilju očuvanja životnog standarda građana. CBCG je pokrenula, a poslovne banke podržale inicijativu za snižavanje kamatnih stopa na kredite.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno