Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bitcoin: 15 godina od kad je iskopan prvi blok

Petnaest godina nakon što je iskopan prvi blok Bitcoin-a, originalna kriptovaluta se borila protiv kritičara, mrzitelja i agitatora. Za sada je izašla kao pobjednik. Trenutno je rangirana kao jedna od deset najvrijednijih sredstava na svijetu. Mnogi slave 31. listopada 2008. godine – objavljivanje bitcoin bijele knjige, kao originalni rođendan Bitcoina. Drugi pak koriste više tehnički pristup određivanju prave starosti Bitcoina. Za potonje, 3. siječnja je stvarni datum kada je Bitcoin materijaliziran kao skladište vrijednosti i prenosiva valuta.

Genesis blok, poznat i kao prvi blok, iskopao je 3. siječnja 2009. njegov misteriozni kreator Satoshi Nakamoto. Ono što je uslijedilo bile su godine trijumfa protiv zagovornika koji su uključivali kritičare, mejnstrim medije, političare i vlade širom svijeta. Povodom 15. rođendana Bitcoina, iz ptičje perspektive gledamo Bitcoin ekosistem.

Mreža Bitcoin bankomata i u BiH

Bankomati su prvi put osmišljeni skoro pet godina nakon što je prvi blok iskopan. Postoje povijesni podaci da je prvi bankomat počeo sa radom u listopadu 2013. Motiv je bio da se ljudima osigura još jedan način da razmijene svoje lokalne fiat valute za Bitcoine.

Dok je mreža Bitcoin bankomata u početku doživjela zamašan rast, tisuće Bitcoina i kripto bankomata dodavano je godišnje širom svijeta kako je došlo do masovnog usvajanja Bitcoina. Na svom vrhuncu, skoro 40,000 bankomata je bilo aktivno do 2021.godine.

Geopolitičke tenzije i negativno raspoloženje investitora usred medvjeđeg tržišta doveli su do trenutnog, ali kratkotrajnog smanjenja Bitcoin bankomata. Međutim, 6. siječnja 2024. godine, skoro 34.000 Bitcoin bankomata i dalje radi širom svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini.

Iskopano blizu 1 milijun blokova

15 godina nakon stvaranja prvog bloka, Bitcoin rudari nastavljaju da rudare blokove u zamjenu za nagrade. Rastući interes pojedinaca i korporacija za rudarenje Bitcoina potvrđuje proces kao održiv poslovni model koji takođe pomaže u zaštiti mreže od vanjskih napada. Milijuni transakcija koje su obrađene tokom 15 godina trajno su zabilježene u 825.000 blokova, a ni rudari ni investitori ne namjeravaju stati, piše Kripto.ba.

Uobičajeno usvajanje Bitcoina

Usprkos snažnom otporu na usvajanje mainstream-a, oni iz hiperinfliranih ekonomija su prvi shvatili važnost Bitcoina kao budućnosti novca.

El Salvador je preuzeo odgovornost za uspostavljanje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Za dvije godine pokazao otpornost Bitcoina usred globalnih ekonomskih previranja.
Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele indirektno je dao povjerenje liderima drugih zemalja da preispitaju prijedlog Bitcoina. S druge strane, nekoliko zemalja poput Kine i Saudijske Arabije nastavljaju ograničavati upotrebu bitcoina – s obzirom na njegovu sposobnost da pruži neželjenu slobodu od centralizacije.

Put Bitcoina od bezvrijednog do neprocjenjivog

Pobjeđujući sve izglede, Bitcoin se sada može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od skoro 900 milijardi dolara, procjenom akumuliranom u samo 15 godina. U 2010., rani Bitcoiner uvjerio je pizzeriju da mu proda dvije pizze za 10.000 BTC. Danas bi mogao pokrenuti vlastitu pizzeriju za nešto više od samo jednog Bitcoina.

Ustanove u gotovo svim poslovnim vertikalama počele su prihvatati Bitcoin u zamjenu za svoje usluge. Od nekretnina i ulaznica za koncerte do odmora i obrazovanja, Bitcoin se može koristiti za gotovo svaku kupovinu bez uključivanja banaka ili drugih centralizirinaih entiteta.
Od siječnja 2024. Bitcoin je deveta najvrijednija imovina na svijetu samo na osnovu tržišne kapitalizacije. Profesionalni trgovac i financijski autor Oliver Velez primijetio je da je bitcoin premašio 7.963 imovine u 15 godina i zauzeo 9. mesto i predviđa da će imovina biti rangirana u prva tri mjesta do 2025. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno