Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bundesbank stao u obranu gotovine

Njemačka centralna banka – Bundesbank udružila je snage s udrugama banaka, trgovaca i potrošača na očuvanju gotovinskog plaćanja. Naglasili su da živimo u razdoblju sve raširenije upotrebe kartica. Bundesbank je inicirao osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu. Cilj mu je tražiti rješenja za aktualne probleme u upravljanju gotovinom, stoji na stranici centralne banke.

Forum će okupiti predstavnike centralne i komercijalnih banaka, potrošača, trgovaca, informatičkog sektora i kompanija koje upravljanju bankomatima, navodi Bundesbank. 

Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine. Naime, banke smanjuju broj bankomata i poslovnica. S druge strane, neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu, požalilo se u petak Udruženje njemačkih potrošačkih organizacija. O povratku gotovine u modu, Financa je već pisala.

Potrošači u Njemačkoj moraju i u budućnosti imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja. Smatra članica uprave udruženja Ramona Pop, a svoje mišljenje prezentiraja je na skupu. Njemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja i trgovci su manje skloni prihvaćanju kartičnog plaćanja nego u drugim europskim zemljama, posebno u Skandinaviji.

Gotovina se mora zadržati

U internetskoj anketi među 1000 ispitanika, provedenoj sredinom studenog u ime grupa za zaštitu potrošača, njih 26 posto odgovorilo je da su u posljednje tri godine bili primorani dulje putovati do mjesta na kojem mogu podići gotovinu, prenosi Index.

Njih 23 posto požalilo se na više troškove podizanja gotovine. 27 posto navelo je da barem jednom u posljednjih šest mjeseci nisu mogli platiti račun novčanicama i kovanicama.

Prema riječima člana uprave Bundesbank-a Burkharda Balza, cilj je novoosnovane inicijative zadržati gotovinu “kao učinkovito sredstvo plaćanja u širokoj primjeni” u promjenjivom platnom okruženju.

Novim forumom možemo dati snažan glas gotovini i pomoći da građani u budućnosti mogu i dalje jednostavno i sigurno plaćati novčanicama i kovanicama.

Burkhard Balz, član uprave Bundesbank-a

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno