Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Čelnik Bundesbanke kaže da će podržati prvo povećanje kamatne stope ECB-a u srpnju

Europska središnja banka trebala bi početi podizati kamatne stope s rekordno niskih u srpnju ako nove prognoze idućeg mjeseca nastave upućivati ​​na snažne izglede za inflaciju, rekao je član Upravnog vijeća ECB Joachim Nagel.

“Budući da inflacija u eurozoni nastavlja rasti, moramo djelovati”, rekao je Nagel u utorak u govoru u Eltvilleu u Njemačkoj. On misli da će se neto kupnja obveznica zaustaviti krajem lipnja i “zalagat će se za prvi korak normalizacije kamatnih stopa ECB-a u srpnju”.

Čelnik Bundesbanke rekao je da rizik od prekasnog djelovanja “značajno raste”, pozivajući središnje bankare da se ne drže starih narativa o inflaciji kako se globalna ekonomska okolina mijenja. Poput nekoliko njegovih kolega nedavno, on je tvrdio da je malo vjerojatan povratak na dinamiku cijena viđenu prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Povećanje kamatnih stopa ECB sve izglednije

Budući da se eurozona suočava s rekordnom inflacijom – dijelom potaknutom ratom, ali i ograničenjima u opskrbi povezanim s pandemijom – dužnosnici ECB-a sve se više okupljaju oko povećanja stope u srpnju. Iako su Nagelove primjedbe u skladu s njegovim oštrijim stavom, čak i kolege koji su obično blaži kad se radi o povećanju kamatnih stopa – poput Finca Ollija Rehna – podržavaju takav potez.

“Kada ste na teritoriju kamatnih stopa ispod nule, čini se da je prije svega potrebno ponovno se vratiti u pozitivno područje i promijeniti fokus” sa ECB-ove stope depozita i vratiti se na njegovu takozvanu “glavnu stopu operacija refinanciranja”, rekao je Nagel. “To je ono što bih želio postići ako govorimo o sljedećim koracima.”

Istodobno, Nagel je ustvrdio da bi sve promjene trebale biti “predvidive, postupne i ovisne o podacima”, kako bi se dužnicima omogućilo da se bolje nose s višim troškovima zaduživanja. Zbog toga je još važnije djelovati promptno.

“Odgađanje zaokreta monetarne politike rizična je strategija”, rekao je. “Što se inflatorni pritisci više šire, to je veća potreba za vrlo snažnim i naglim povećanjem kamatnih stopa.”, prenosi Bloomberg.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno