Financa
Digitalni poslovni portal

Ukrajina obustavlja tranzit ruskog plina u Europu

Operater plinskog transportnog sustava Ukrajine (GTSOU) od danas će obustaviti tranzit plina u Europu preko postaje “Sohranovka”, koja se nalazi u regiji Lugansk, navodi operater u priopćenju.

Ukrajina je nastavila biti glavna tranzitna ruta za isporuku ruskog plina u Europu čak i nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. veljače, prenosi Reuters.

Navodi se da daljnji transport plina preko stanice “Sohranovka” i granične kompresorske stanice “Novopskov” nije moguć jer su nastupile “okolnosti više sile”.

Kako je priopćio GTSOU, “okolnosti više sile” su u činjenici da su dvije postaje pod kontrolom Rusije, zbog čega su se “okupatorske snage miješale u tehničke procese”.

Kompresorsku stanicu Novopskov u regiji Lugansk na istoku Ukrajine zauzele su ruske snage nedugo nakon početka invazije, a kroz nju prolazi gotovo trećina plina dopremljenog iz Rusije u Europu, što je i do 32,6 milijuna kubičnih metara dnevno.

Iz tvrtke su također rekli da je “kako bi se podmirile tranzitne obveze prema europskim partnerima, moguće privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s punkta Sohranovka na punkt Sudzha, koji se nalazi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine”, navodi Reuters.

Izvor: agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije