Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene nafte se podigla prema 89 dolara

Cijene nafte porasle su jučer na međunarodnim tržištima prema 89 dolara. Rast je uzrokovao ukrajinski napad na ruska energetska postrojenja. Oism toga i eskalacije sukoba na Bliskom istoku koji su raspirili zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila viša za 1.15 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 88.57 dolara. Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u svibnju trgovalo se po 1.34 dolara višoj cijeni, od 85.05 dolara.

Česti ukrajinski napad na ruske rafinerije dižu cijene nafte

Trgovce zabrinjavaju učestali ukrajinski napadi na ruske rafinerije. Oni su počeli prije desetak dana, a danas je napadnuta jedna od najvećih ruskih rafinerija. Rusija je objavila da je odbila napad. Reutersova analiza slika sugerira da je pogođen glavni pogon za preradu, koji čini otprilike polovinu njezinog godišnjeg kapaciteta od 340.000 barela dnevno. Rusija spada među tri najveća svjetska proizvođača nafte, a pri vrhu je i po izvozu naftnih derivata.

Strah i zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Tržišta strahuju za opskrbu i zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon, kako se pretpostavlja, izraelskog zračnog napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem su poginula dva visoka iranska vojna dužnosnika i pet vojnih savjetnika. Izrael nije potvrdio da su ga izveli njegovi avioni. Iran je obećao odgovor Izraelu koji provodi vojnu operaciju protiv palestinske vojne skupine Hamas u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Teheran podupire Hamas, ali izravno iransko uključivanje moglo bi izazvati sukob u cijeloj regiji koji bi vjerojatno utjecao na opskrbu naftom“, smatra Tamas Varga iz PVM-a.
Tržišta također iščekuju sutrašnji sastanak ministarskog panela Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika. Panel vjerojatno neće preporučiti promjenu u proizvodnoj politici, rekli su izvori iz OPEC+ za Reuters, piše Index.

Izgledi za potražnju istodobno su poboljšani budući da su podaci iz ožujka pokazali rast aktivnosti u kineskoj industriji, prvi puta u šest mjeseci. Porasla je i aktivnost u američkim pogonima, prvi puta u godinu i pol dana.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je jučer barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1.33 dolara, na 87.33 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno