Financa
Digitalni poslovni portal

Credit Suisse – kronologija problema

167 godina stara švicarska banka Credit Suisse prolazi kroz svoje najteže razdoblje u turbulentnoj povijesti. Nova kriza je nastupila kao posljedica straha investitora nakon kolapsom Silicon Valley Banka iz SAD-a. Cijena dionice Credit Suisse-a prekjučer je izgubila na vrijednosti čak 30 posto.

Saudi National Bank odbila dodatnu financijsku injekciju

Saudi National Bank je prošle godine stekao 9,9 posto vlasništva u Credit Suisse nakon što je dokapitalizirao banku sa 4,2 milijarde dolara. Jučer su informirali javnost da nisu više u mogućnosti pružati financijsku pomoć. Razlog je zakonsko ograničenje kupnje dodatnih udjela koje bi premašilo zakonsko ograničenje o vlasničkom udjelu do 10 posto. Ovo je izazvalo rasprodaju dionica od strane investitora, što je uzrokovalo pad vrrijednosti dionica.

Credit Suisse - vrijednost dionice posljednjih mjesec dana (izvor google.com)
Credit Suisse – vrijednost dionice posljednjih mjesec dana (izvor google.com)

Svi skandali Credit Suisse-a koji su doveli do kolapsa

U veljači ove godine procurile su u javnost informacije o 18.000 računa koje je otkrio nepoznati zviždač. Radilo se o računima visokorizičnih klijenata diljem svijeta. Tako su klijenti banke bili trgovci drogom, oružjem i ljudima. Pored ovih klijenata svoj kapital su skrili šef burze u Hong Kongu, zatvoren zbog podmićivanja, direktori koji su opljačkali državnu naftnu kompaniju Venezuele, kao i korumpirani političari od Egipta do Ukrajine. Navodno su na bankovnim računima imali više od 100 milijardi švicarskih franaka, izvijestio je The Guardian. Navodno su mnogi računi i danas aktivni.

Prošle godine podbacio odjel za investicije u luksuz

Kako je Financa pisala investitroi su u zadnjem kvartalu 2022. godine podigli iz banke 112 milijardi eura. Naime, banka je objavila da očekuje gubitak u iznosu 1,40 milijardi švicarskih franaka. Kako su tada saopćili iz Credit Suisse gubitak je najviše uzrokovan u sektorima za upravljanje bogatstvom i investicijskog bankarstva. Tada je management banke umirio investitore i klijente izjavom da je proces reorganizacije banke, koji treba rezultirati profitabilnim poslovanjem.

Problemi s špekulacijama na društvenim mrežama

Tijekom listopada 2022. godine banka se suočila s još jednim skandalom, o kojem je Financa pisala. Tržište, ali i zaposlenike su poprilično uzdrmale špekulacije na Twitter-u i Reddit-u. Naime, pojavile su se informacije da se banka suočava s problemima u poslovanju, što je izazvalo rasprodaju dionica i pad vrijednosti. Poprilično su bili uzbuđeni i zaposlenici, te je uprava same banke morala za početak uvjeriti zaposlenike da je poslovanje banke “na pravom kursu”.

Credit Suisse - ilustracija (izvor nbcnews.com)
Credit Suisse – ilustracija (izvor nbcnews.com)

CEO napustio funkciju zbog nepoštivanja COVID mjera

Antonio Horta-Osorio podnio je ostavku na mjesto predsjednika Credit Suissea 17. siječnja 2022. Zanimljivo, manje od godinu dana nakon preuzimanja te uloge. Da bi skandal bio veći, upravni odbor banke je sproveo istragu i ustanovio da je bivši CEO putovao u London kako bi gledao finale Wimbledona, a suprotno COVID mjerama. To je bio samo jedan od skandala Horta-Osorio-a, kojeg je Credit Suisse angažirao da pomogne u ponovnom definiranju strategije, navodi The Financial Times. Credit Suisse je odmah imenovao člana uprave Axela Lehmanna za novog predsjednika, koji je bio na čelu banke samo pet tjedana prije golemog curenja podataka, piše The Guardian.

Prije ovih skandala u medijima se gotovo svaka godina veže za neki skandal za Credit Suisse. Tako su banku u 2021. godini globalni regulatori kaznili s gotovo 350 milijuna funti. Tada su priznali krivnju za prevaru u dugotrajnom skandalu koji je Mozambik gurnuo “u financijsku krizu”.

2020. godine bivši izvršni direktor Credit Suissea Tidjane Thiam bio je prisiljen napustiti banku nakon što je istraga otkrila da je špijunirao dvoje zaposlenika.

2009. godine banka Credit Suisse je kažnjen s 536 milijuna dolara zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana i nekoliko drugih zemalja, uključujući Libiju, Sudan, Burmu i Kubu, između 1995. i 2007. godine.

Tko će sada vratiti u život posrnulu banku

Švicarska centralna banka dogovorila je s Credit Suisse operaciju u kojoj će im posuditi 51 milijardu eura te otkupiti oko 4,1 milijardu eura njihovog duga. Time se nadaju banci osigurati likvidnost te smiriti investitore. Švicarska centralna banka se odlučila na ovaj korak kako bi očuvala reputaciju Švicarske kao jedne od najvažnijih globalnih financijskih destinacija.

Osim pomoći Švicarske nacionalne banke planiraju, piše FT, ponuditi i 10 vrijednosnica denominiranih u dolarima ukupno vrijednih 2,5 milijardi dolara. One će imati senioritet kod naplate, sve kako bi prikupili dovoljno gotovine. Takve poteze rade kompanije koje imaju ili očekuju ekstreman pritisak na svoju likvidnost. Uvjeti pod kojima će dobiti na tržištu bit će vrlo skupi. Planiraju izdati i vrijednosnice sa senioritetom denominirane i u eurima, ali u manjoj vrijednosti, špekulira se o 500 milijuna eura.

Autor: financa.ba
Obvezno navesti izravni link na članak prilikom preuzimanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije