Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemački PMI indeks premašuje prognoze: Sektor usluga ključan za ekonomsku obnovu

U travnju, njemački privatni sektor iznenadio je pozitivnim povratkom na put rasta. Nadmašio je očekivanja prema preliminarnim procjenama sveobuhvatnog istraživanja objavljenog u utorak.

HCOB-ov njemački Flash kompozitni indeks upravljanja nabavkom (PMI) prvi je put u deset mjeseci prešao ključnu granicu od 50. Dosegao je 50,5 u travnju u usporedbi s 47,7 u ožujku. Ova brojka također je nadmašila procjene koje su bile 48,5, izvještava ShareCast. Kompozitni PMI indeks obuhvaća sektore usluga i proizvodnje, prenosi Biznis.

Indeks proizvodnje PMI porastao je na 42,2 u travnju, u odnosu na 41,9 u prethodnom mjesecu. Iako su analitičari agencije Reuters u anketi predviđali 42,8. Prema ocjeni Hamburg Commercial Banke (HCOB), iako je proizvodnja i dalje u kontrakciji, stopa smanjenja proizvodnje u tvornicama usporila se. A povjerenje među proizvođačima dobara prema budućnosti dosegnulo je najvišu razinu u godinu dana.

Porastao indeks za sektor usluga

Indeks za sektor usluga porastao je ovog mjeseca na 53,3 u usporedbi s 50,1 u ožujku, što je također najviše u 10 mjeseci i iznad prognoze od 50,5. „Uzimajući u obzir PMI brojeve u našu procjenu BDP-a, očekujemo da će BDP možda porasti za 0,2 posto u drugom kvartalu, nakon procijenjenog rasta od 0,1 posto u prvom kvartalu,“ izjavila je HCOB.

Prema podacima iz izvješća, sektor usluga može djelovati kao pokretač cjelokupne ekonomije. Kompanije koje pružaju usluge pokazuju značajno povjerenje. To se očituje u njihovim strategijama cijena. Te ukazuje na njihovu vjeru da mogu prenijeti nedavno povećanje troškova kupcima u većoj mjeri nego prije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno