Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dvije milijarde dolara u kriptovaluti bitcoin u vlasništvu je njemačke vlade

Već tjednima njemačka vlada prodaje bitcoin u vrijednosti od stotine milijuna dolara. Upravo to je bio ključni faktor iza intenzivne rasprodaje kriptovalute.

Prošlog je mjeseca njemačka vlada počela prodavati bitcoin iz novčanika kojim upravlja Državni ured kriminalističke policije. Ured se lokalno naziva Bundeskriminalamt ili BKA.

BKA je u lipnju prodao 900 bitcoina – u vrijednosti od približno 52 milijuna dolara – iz goleme količine zaplijenjene sa sada već nepostojeće web stranice o filmskom piratstvu, prema on-chain podacima koje prati tvrtka za analizu blockchaina Arkham Intelligence.

Prošli tjedan vlada je prodala dodatnih 3000 bitcoina u vrijednosti od otprilike 172 milijuna dolara. Zatim je u ponedjeljak njemačka policija prodala dodatnih 2.739 bitcoina, ili kriptovalute u vrijednosti od 155 milijuna dolara.

Vlada šalje svoje kripto rezerve burzama kao što su Coinbase, Bitstamp i Kraken.

Njemačka vlada nije bila odmah dostupna za komentar, prenosi CNBC.

Reakcija na cijenu

U tandemu s ovom prodajom, bitcoinu je dramatično pala cijena. Bitcoin je u petak potonuo ispod 55.000 dolara, dosegnuvši najnižu razinu od veljače 2024., prema podacima CoinGecka.

U jednom trenutku u danu, cijelo kripto tržište izgubilo je više od 170 milijardi dolara u kombiniranoj tržišnoj kapitalizaciji u razdoblju od 24 sata, pokazali su podaci CoinGecka.

Njemačka prodaja bitcoina nije jedina briga za bitcoin investitore. Kriptovaluta je također bila pod pritiskom isplate vjerovnicima bitcoina vrijednog milijarde dolara iz 2014. godine propale bitcoin burze Mt. Gox.

U petak je stečajni upravitelj Mt. Goxa, Nobuaki Kobayashi, rekao da je počela s otplatama u bitcoinima i bitcoin cashu nekim vjerovnicima putem brojnih kripto mjenjačnica.

Stotine milijuna dolara je puno novca. Ali to je kap u moru ako pogledate ukupno izdavanje tokena bitcoina.

Danas je u optjecaju oko 19,7 milijuna bitcoina u vrijednosti od 1,1 trilijun dolara, prema podacima CoinGecka.

Međutim, za ulagače je sve u tome kako te prodaje utječu na raspoloženje na tržištu.

James Butterfill, voditelj istraživanja u upravitelju kripto imovinom CoinShares, rekao je za CNBC da je, iako “relativno mala”, prodaja bitcoina “utjecala na tržišni sentiment”.

Cijena Bitcoina i dalje je porasla dobrih 89% u posljednjih 12 mjeseci.

Zašto Njemačka posjeduje 2 milijarde dolara u bitcoinu

U siječnju 2024. policija u istočnoj njemačkoj pokrajini Saskoj objavila je zapljenu blizu 50.000 bitcoina, čija je vrijednost u trenutku zapljene bila oko 2,2 milijarde dolara.

Zapljenu je saska policija označila kao “najopsežniju zapljenu Bitcoina od strane tijela za provođenje zakona u Saveznoj Republici Njemačkoj do sada.”

Sredstva su zaplijenjena od operatera Movie2k.to, stranice za filmsko piratstvo koja je bila aktivna 2013. Sredstva su prebačena u kripto novčanik u vlasništvu njemačkog Saveznog ureda kriminalističke policije.

Prema tvrtki za analizu blockchaina Arkham Intelligence, koja prati kretanja iz bitcoin novčanika njemačke vlade, bitcoin se počeo kretati još 2013. kada je prvotno zaplijenjen.

Danas njemački BKA drži otprilike 32.488 bitcoina. Prema trenutnim cijenama, državni posjedi vrijede otprilike 1,9 milijardi dolara.

Ipak, nisu svi zadovoljni odlukom Njemačke da proda svoje bitcoine u svom vlasništvu.

Joana Cotar, zastupnica u njemačkom Bundestagu, rekla je u objavi na platformi X prošlog mjeseca da bi vlada, umjesto da ga prodaje, trebala zadržati svoj bitcoin kao “stratešku rezervnu valutu”.

Cotar je rekla da je pisala njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, ministru financija Christianu Lindneru i predsjedniku Saske Michaelu Kretschmeru kako bi im rekla da prodaja bitcoina “ne samo da nije razumna, već je i kontraproduktivna”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno