Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EBRD će u projekte energetske efikasnosti u regiji  uložiti 280 milijuna eura

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložit će u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 milijuna eura. Rečeno je tako na današnjoj konferenciji “Ozelenjivanje zapadnog Balkana” koju je ova financijska institucija organizirala u Sarajevu.

Direktor regionalnih financijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević precizirala je da je prva faza programa energetske efikasnosti iznosila 50 milijuna eura, a druga 85 milijuna eura.

“Putem partnerskih financijskih institucija, kojih imamo 30 u regiji, promoviramo investicije u izolaciju, zamjenu prozora, toplotne pumpe i time pokušavamo smanjiti emisiju štetnih plinova i kreiramo zdravije okruženje za sve nas u regiji.”

Aleksandra Vukosavljević

Aleksandra Vukosavljević je objasnila da se EBRD-ov projekat energetske efikasnosti fokusira na investicije domaćinstava, najvećim dijelom u kuće – zamjenu prozora i izolacije, a nešto manje u toplotne pumpe.

“U okviru programa osigurana je tehnička pomoć za banke i građanstvo, ali i grant komponenta subvencija koja može biti i 20 posto od same investicije”, dodala je Vukosavljevićeva.

Ona je najavila da će za sredstva iz nove faze programa energetske efikasnosti moći aplicirati i manje općine zemalja regije, ali i poduzeća koja grade stanove za građanstvo, ako se odluče radove izvoditi u skladu s najnovijim zelenim tehnologijama.

BiH zemlja kojoj je potrebno unaprjeđenje

Šef Ureda EBRD za BiH Manuela Naessl rekla je da je današnja regionalna konferencija u Sarajevu prilika za razmjenu iskustava i znanja između različitih banaka koje sudjeluju u projektima osiguravanja energetske efikasnosti za domaćinstva i javni sektor.

“Za BiH možemo reći da je zemlja koja intenzivno koristi energiju i da je potrebno unaprjeđenje u smislu energetske efikasnosti. Upravo to pokušavamo osigurati s našom kreditnom linijom na zapadnom Balkanu“, rekla je Naessl.

Manuela Naessl je dodala da je konferencija i prilika da se sa brojnim bankama sa kojima EBRD surađuje vidi na koji način se taj program može dodatno proširiti kako bi uključio što više fizičkih lica, te sudionike iz javnog i privatnog sektora.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar financija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić. On je izrazio zahvalnost EBRD-u na mogućnosti da se razgovara o temi energetske efikasnosti.

“EBRD je jedan od najznačajnijih institucionalnih investitora u BiH s više od 3,2 milijarde eura realiziranih projekata i 1,3 milijardi eura projekata koji su u fazi implementacije.”

Srđan Amidžić
EBRD konferencija ministar Srđan Amidžić
EBRD konferencija ministar Srđan Amidžić

Ističući da je za BiH bitno da su to u pravilu projekti koji se odnose na infrastrukturu, koja je najpotrebnija, Amidžić je rekao da je dobro što istovremeno postoji prilika da se razgovara i o pitanjima u vezi sa dekarbonizacijom i zelenom ekonomijom, što je trend i potreba u Europi i zemljama regije.

“To podrazumijeva onaj segment za zaštitu životne sredine. Ali podrazumijeva i segment koji dovodi do stvaranja dodatne vrijednosti. Smatram da ovakvih stvari koje promoviraju ova pitanja treba biti više”, zaključio je Amidžić.

Putem kreditne linije za zeleno financiranje za zapadni Balkan EBRD uz podršku donatora osigurava specijalizirane kreditne linije pojedincima za ulaganje u energetsku efikasnost i tehnologije obnovljive energije u stambenom sektoru.

Program sufinanciraju EU putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan. Te Austrija, Japan, Austrija i Švicarska putem Partnerstva visokog utjecaja za klimatske mjere.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno