Financa
Digitalni poslovni portal

Šef Svjetske banke napušta dužnost godinu dana prije kraja mandata

Predsjednik Svjetske banke David Malpass najavio je odlazak s dužnosti krajem lipnja, gotovo punu godinu prije kraja mandata. Nije naveden konkretan razlog za tu odluku, javljaju agencije.

“Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijeri. Nakon ogromnog napretka i temeljitog razmišljanja odlučio sam se okrenuti novim izazovima”, poručio je Malpass.

Malpassa je na čelnu dužnost u Svjetskoj banci imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump. Malpass je u ministarstvu financija bio zadužen za međunarodne poslove.

Predsjednik Svjetske banke u odlasku obavijestio je o svojoj odluci i američku ministricu financija Janet Yellen, navodi upućeni izvor.

Yellen je proteklih mjeseci od Malpassa zahtijevala da ubrza reforme u radu Svjetske banke, a prošlog mjeseca nije željela odgovoriti na pitanje hoće li SAD podržati njegov drugi mandat na čelu Svjetske banke.

Poznata imena mogućih nasljednika

Nakon najave Malpassovog odlaska, Yellen mu je u službenom sapštenju zahvalila na obavljenom poslu.

“Pomogao je svijetu snažnom podrškom Ukrajini, koja se suočila s nezakonitom i ničim izazvanom ruskom invazijom, ključnim radom na pomoći afganistanskom narodu i predanom pomoći siromašnim zemljama da smanje dug i time se pobrinu da bude održiv”, navela je Yellen.

Američka ministrica finansija dodala je i da će SAD uskoro predložiti zamjenu za Malpassa. Glavni kandidati su bivši direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajiv Shah i aktuelna direktorica te agencije Samantha Power, dodaje Reuters.

Dugogodišnja tradicija je da SAD biraju čelnika Svjetske banke, a Europa šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Izvor: bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije