Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU ne može zabraniti uvoz solarnih ploča iz Kine

Europska unija trebala bi pomoći domaćim proizvođačima solarnih panela. Ipak,ne može zatvoriti granice za uvoz solarnih ploča iz Kine, upozorila je u ponedjeljak europska povjerenica za energetsku politiku Kadri Simson.

Krajem siječnja europski proizvođači solarnih panela zatražili su od Europske unije hitne mjere pomoći , o čemu je pisala Financa. Žele sačuvali proizvodnju u uvjetima jeftinog kineskog uvoza. Prijetnja su i nagomilane zalihe koje su ih prisilile da snize cijene i gase proizvodnju.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen udruga proizvođača ESMC upozorila je da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima.

Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme “zaštite”. Predlažu se carine i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

EU radi na velikom broju instrumenata potpore solarnoj industriji. Navela je povjerenica EU-a za financijsku stabilnost Mairead McGuinness početkom veljače u Europskom parlamentu. Naglasivši istodobno da potencijalne mjere moraju biti odvagnute u odnosu na zacrtane ciljeve u energetskoj tranziciji.

EU bi do 2030. trebao imati 750 gigavata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije Sunca. U odnosu na 260 gigavata u 2023. godini, prema planu EK.

I povjerenica EU-a za energiju podsjetila je u ponedjeljak na klimatske ciljeve. Otklonivši mogućnost obustave uvoza, koja bi, po njezinim riječima, mogla ugroziti instalaciju potrebnih kapaciteta za solarnu energiju.

Izneseni su različiti prijedlozi o potpori našoj industriji, ali jasno je da ne možemo zatvoriti granice jer su nam solarni paneli potrebni. Moramo podržati našu industriju, ali potrebni su nam svi ti proizvodi kako bismo ostvarili naše vrlo ambiciozne ciljeve.

Kadri Simson, europska povjerenica za energetsku politiku

Ministri energetike razmotrit će danas prijedloge rješenja za probleme u sektoru solarnih ploča.

Simson i povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton podrobno su ih izložili ministrima u pismu u koje je Reuters dobio uvid. Skicirajući moguću veću potporu vlada EU-a proizvođačima i aukcije i programe potpore za solarne panele s visokim standardima u zaštiti okoliša i radnika. Takvi kriteriji mogli bi proizvođačima iz EU-a dati prednost, objašnjava Reuters.

EU bi također mogao obavezati kompanije koje instaliraju solarne kapacitete da u portfelje uključe proizvode domaćih proizvođača, navodi se u pismu. Uz prijedlog da ministri razmotre te opcije na jednom od idućih sastanaka.

Zemlje EU-a prošle su godine instalirale rekordne solarne kapacitete, povećavši ih za 40 posto u odnosu na 2022. godinu. Većina panela i dijelova proizvedena je u Kini, čak i do 95 posto u nekim slučajevima, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA), prenosi Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno