Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europska industrija solara na rubu propasti – EU traži rješenje

EU predlaže da države članice potpišu zajedničku izjavu kojom bi se obvezale datu ruku spasaka, kak obi se spasila europska industrija solara. Uz konkurenciju kineskih proizvođača i prekomjerne zalihe u EU, europski proizvođači bore se za opstanak.

U dokumentu koji je izdala Europska komisija, sugerira se nekoliko mjera. Zahvaljujući njima europska industrija solara bi se trebala oporaviti.
To uključuje organiziranje državnih aukcija projekata. Preferiranje europskih proizvođača u nabavci solarnih panela za javne zgrade. Poticanje poljoprivrede s integriranim solarnim panelima. Korištenje državne pomoći kako bi se potaknulo ulaganje u lokalnu proizvodnju, prenosi Tportal.

Ova inicijativa dolazi u kontekstu sve veće potrebe za čistim i obnovljivim izvorima energije. EU pokušava postići svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena. Ipak, mnogi strahuju da će ove mjere biti nedovoljne za spašavanje europske industrije solarnih panela.

Iako inicijativa predstavlja ‘važan korak’, rekao je Johan Lindahl, glavni tajnik Europskog vijeća za proizvodnju solarnih panela, ‘kada su u pitanju konkretne akcije, nedostaju nam specifična i posebna rješenja za trenutačnu situaciju.’

Kako bi održao sektor živim, tvrdi Dries Acke, direktor politike u lobiju SolarPower Europe, Komisija ‘treba postati konkretnija vrlo brzo’ s planovima za otključavanje europskih sredstava.

Ministri energetike EU-a trebali bi raspravljati o zahtjevu Komisije na sastanku u Bruxellesu danas.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno