Financa
Digitalni poslovni portal

Europske i kompanije iz SAD sve se više okreću Indiji

Europske i kompanije iz SAD preusmjeravaju ulaganja iz Kine u druga gospodarstva u nastajanju, ponajprije u Indiji, ali i u Meksiko, Vijetnam i Maleziju. Ovo je pokazalo izvješće grupe Rhodium.

Vrijednost najavljenih američkih i europskih ulaganja u Indiju porasla je između 2021. i 2022. oko 65 milijardi dolara. Ovo znači da je upeterostručena, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu. Ulaganja u Kinu spustila su se pak lani ispod 20 milijardi dolara, s rekordnih 120 milijardi dolara u 2018. godini.

“Diverzifikacija se već razmahala”, zaključili su u Rhodiumu. Priznavši ipak da će “razvijena gospodarstva tek za više godina postići ciljeve zacrtane njihovom politikom ‘smanjivanja rizika’”. S obzirom na središnju poziciju Kine u globalnim opskrbnim lancima.

Strane kompanije došle su u Kinu u drugoj polovini 80-ih godina. Privučene niskim troškovima proizvodnje i potencijalom za razvoj brojčano velike srednje klase. Njihov dolazak poklopio se s kineskim napuštanjem maoističkog ekonomskog modela, napominje Reuters.

Sada pojačavaju ulaganja na novim tržištima. U želji da osiguraju nove dobavljače i geopolitički osjetljive poluproizvode. Primjer su poluvodiči i smanjivanje ovisnost o Kini, navodi se u izvješću. Autori upozoravaju da diverzifikacija vjerojatno neće znatno smanjiti njihovu izloženost Kini. Nova investicijska odredišla i sama uvelike oslanjaju na trgovinu i ulaganja u azijskog diva. Zato ne bi trebalo biti nikakvo iznenađenje ako se ukupni udio Kine u globalnom izvozu, proizvodnji i opskrbnim lancima poveća, paralelno s diverzifikacijom, ističu.

Kompanije okreću leđa Kini, iako se njegov udio u globalnom rastu nastavlja povećavati, naglašavajući da zabrinutost za kinesko poslovno okruženje, ekonomski oporavak i politiku snažno zabrinjava strane ulagače.

 Izvor: EnergyPress

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije