Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Financijske prijevare lani dosegle 500 milijardi dolara

Prošle godine su financijske prijevare dovele do gubitka od skoro pola triliona dolara širom svijeta, otprilike jednakog BDP-u Singapura.

Kako je fintech globalno napredovao, cyber-kriminalci su iskoristili različite platforme u složenim napadima. Često će ukrasti podatke o računima klijenata na sustavima za digitalno plaćanje i web stranicama za online bankarstvo kao vrlo unosan oblik napada.

U 2023. bilo je ukupno 485,6 milijardi dolara izgubljeno od financijskih prevara. Prevare u plaćanju čine nevjerojatnih 80% ukupnog iznosa.

Jedan primjer su plaćanja u realnom vremenu. Ovdje kriminalci iskorištavaju sustave plaćanja preusmjeravanjem transfera sredstava. Uz to, cyber-kriminalci će koristiti “bankarske trojance” kao primarno oružje za hakiranje informacija o računu. Ova vrsta napada mami korisnike da kliknu na zlonamjernu PDF datoteku, web stranicu ili aplikaciju koja krade informacije na uređaju.

Zanimljivo je da je posebna analiza pokazala da je Brazil najveća zemlja na svijetu po bankarskim “trojanskim prevarama”. Imali su nevjerojatnih 1,8 milijuna pokušaja napada u periodu od lipnja 2022. do srpnja 2023. Drugi ključni izvor financijskih gubitaka bila je prevara sa kreditnim karticama.

Zapravo, jedan od najčešćih oblika ove vrste financijske prijevare je skimming. U bankomat se može staviti elektronski uređaj koji krade informacije na magnetnoj traci kartice. U prosjeku, skimming košta američke potrošače i financijske institucije milijardu dolara godišnje, navodi Bankar.me.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno