Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

NLB namjerava preuzeti Addiko banku

NLB je u srijedu objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih dionica Addiko banke. Ponudit će 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende.

Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiku, objavila je banka putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Ponuđena cijena uključuje premiju u iznosu od 22,15 posto u odnosu na ponderirani prosjek burzovne cijene zadnjih šest mjeseci u iznosu od 16,37 eura. Uključuje i premiju od 4,99 posto u odnosu na današnju zaključnu cijenu dionice. te premiju od 32,01 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od 15,15 eura 22. ožujka. Odnosno posljednju zaključnu cijenu dionice prije objave namjera djelomične ponude Agri Europe Cyprus Limiteda 25. ožujka za dionice Addika.

NLB

Uspješno provođenje ponude ovisi o stjecanju značajnog većinskog udjela u Addiku, suglasnosti nadležnih tijela za bankarstvo i kontrolu koncentracije te drugim uvjetima uobičajenim za ovakva preuzimanja. NLB će dokumentaciju o preuzimanju sa svim potrebnim prilozima predati austrijskoj Komisiji za preuzimanje.

„NLB pozitivno ocjenjuje razvoj sposobnosti Addiko grupe. Vjerujemo da bi te mogućnosti nadopunile NLB-ov model univerzalnog bankarstva. Osim što bi NLB Grupi omogućio veći opseg i kapacitet u četiri zemlje u kojima smo prisutni, Addiko bi nakon uvođenja eura i ulaska u schengenski prostor našim domaćim tržištima dodao i iznimno važno tržište susjedne Hrvatske, najvećeg gospodarstva u našoj matičnoj regiji, mostu prema svim drugim našim tržištima i jedinom na kojem NLB trenutno nije prisutna,” napisao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirano je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 milijuna klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

NLB u regiji jedino ne posluje u Hrvatskoj

Kapacitet NLB Grupe za spajanja i akvizicije iznosi 4 milijarde eura aktive prilagođene riziku. Hrvatske nema na regionalnoj karti. Dugi niz godina pokušavala je ući na to tržište. Ali je (bila) spriječena zbog spora između Slovenije i Hrvatske nakon raspada zajedničke države Jugoslavije i duga hrvatske podružnice Ljubljanske banke hrvatskim štedišama. Potraživanja od NLB-a prešla su na državu kada je većinski dio banke prodan privatnom kapitalu 2018., prenosi Seebiz.

NLB je lani kupila SLS Holdco. Koja je matična tvrtka Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju podružnice Apollo Global Managementa i Europske banke za obnovu i razvoj. Iz NLB-a navode da kupnja NLB-u donosi vodeću poziciju na slovenskom tržištu. Nakon dobivanja svih dozvola koje još čekaju, ali ih očekuju uskoro, kao i ulazak na hrvatsko tržište leasinga.

Agri Europe

Agri Europe, koja je u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Miodraga Kostića i koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji, radi na jačanju svog udjela u Addiko banci. Krajem ožujka objavila je namjeru kupnje 17 posto udjela. Po dionici će ponuditi 17,50 eura. Istovremeno je s fondom Infinity Management iz srbijanske grupacije dogovorila preuzimanje njegovih oko 10 posto udjela u Addiko banci. Time bi krovni holding poslovnog sustava Kostić povećao svoj udjel u Addiko banci na 26,99 posto. Time bi postao najveći pojedinačni vlasnik banke.

Kako ističu u NLB-u, njihova će se ponuda – pod uvjetom da bude objavljena na vrijeme u skladu s odredbama austrijske Komisije za preuzimanje – smatrati konkurentskom ponudom Agri. “U tom slučaju svi dioničari Addika koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a od 20 eura po dionici najkasnije četiri trgovinska dana prije isteka produljenog razdoblja prihvaćanja Agrija.”, naveli su.

Krajem ožujka u vlasništvo Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu tvrtke Alta Pay Group, koja je kupila 9,63 posto udjela u banci. Početkom travnja najavio je namjeru povećanja udjela na oko 30 posto opcijskim ugovorima.

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj burzi. Vlasništvo je jako disperzirano. Uz Agri Europe i Alta Pay Group, veći vlasnici su DDM Invest III, Wellington Management Group, Europska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno