Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europske vlade zainteresirane za privlačenje kineskih proizvođača vozila

Europske vlade djeluju oprezno prema jeftinim kineskim električnim vozilima koja preplavljuju njihova tržišta, istražujući njihovo subvencioniranje. Ali se također žestoko natječu za dio investicija u proizvodnju i radna mjesta koje kineski konkurenti donose.

Dok Europska unija istražuje kineske auto subvencije i razmatra uvođenje carina na uvoz, nacionalne vlade širom bloka nude svoje poticaje kako bi privukle kineske proizvođače automobila koji žele graditi tvornice u Europi, prenosi Biznis.

Troškovi proizvodnje za kineske proizvođače električnih vozila, uključujući BYD, Chery Automobile i SAIC Motor, mnogo su niži na domaćem tržištu. Ali su oni ipak zainteresirani proizvoditi u Europi kako bi izgradili svoje brendove i uštedjeli na transportu i potencijalnim carinama.

Odluka EU o carinama očekuje se ovoga tjedna. S jedne strane, uvozne takse bi mogle pomoći europskim proizvođačima automobila da bolje konkuriraju kineskim suparnicima, ali bi također mogle potaknuti kineske proizvođače koji već intenzivno ulažu i dugoročno planiraju u Europi. Prodaja automobila kineskih brendova činila je četiri posto europskog tržišta prošle godine. A predviđa se da će dostići sedam posto do 2028. godine, prema konzultantskoj tvrtki AlixPartners.

Mađarska, koja je proizvela oko 500.000 vozila u 2023. godini, osigurala je prvu europsku investiciju kineskog proizvođača automobila, najavljenu prošle godine od strane giganta električnih vozila BYD. BYD također razmatra drugu evropsku tvornicu 2025. godine.

Španjolska, druga po veličini zemlja proizvođač automobila u Europi nakon Njemačke, osigurala je investiciju od kompanije Chery. Ona će započeti proizvodnju u četvrtom kvartalu s lokalnim partnerom u bivšoj Nissan tvornici u Barceloni. Chery će imati koristi od španjolskog programa vrijednog 3,7 milijardi eura, pokrenutog 2020. godine za privlačenje tvornica električnih vozila i baterija.

Chery planira drugu, veću tvornicu u Evropi, rekao je izvor upoznat s planovima kompanije. Održali su razgovore s eurospskim vladama, uključujući talijansku, koja je zainteresirana za privlačenje kineskog proizvođača automobila.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno