Financa
Digitalni poslovni portal

Fed će biti oprezan s povećanjem kamata zbog neizvjesnosti u monetarnoj politici

Direktorica FED-a u San Francisc-u Mary C. Daly rekla je u petak da je Fedu potrebna „hrabrost da sačeka“ u svojim budućim odlukama o monetarnoj politici zbog neizvesnosti.

„U proteklom periodu, kreatori politike širom svijeta su odlučno reagirali na pandemiju. Koristili odgovarajuće alate da bi se nadoknadila ekonomska šteta.“, rekla je Mary C. Daly u govoru na 33. Frankfurtskom europskom bankarskom kongresu održanom u Njemačkoj, prenosi Biznis.rs.

Uslijedila je inflacija i pokazala se upornom. Centralne banke su brzo podigle kamatne stope kako bi vratile ekonomiju u ravnotežu i povratile stabilnost cijena“, dodala je ona.

Fed je povećao stope za 525 baznih poena od ožujka 2022. do srpnja 2023. tijekom 11 sastanaka. U cilju borbe protiv rekordne inflacije koja se prošlog ljeta popela na najviši nivo u više od 40 godina.
Banka je 1. studenog po treći put preskočila povećanje kamatne stope. Zadržavši stopu federalnih fondova između 5,25-5,5 posto ciljnog raspona, najvišeg u posljednje 22 godine.

Mary C. Daly je rekla da su centralne banke reagirale u skladu sa trenutkom. Snažno, te da Fed treba „prakticirati postepenost“ kada je neizvjesnost velika i rizici za ciljeve banke uravnoteženi.

Vjerojatnost da će Fed na svom posljednjem ovogodišnjem dvodnevnom sastanku 13. prosinca podići kamatne stope iznosila je 100 posto u petak. Ovaj podatak je izračunat prema metodologiji FedWatch Tool, koju je sprovela grupa za merkantilnu burzu sa sjedištem u Chichago-u. Fed bi, svakako, mogao dalje da podigne kamatne stope ako inflacija poraste više od dva posto. Godišnja potrošačka inflacija u SAD je u listopadu iznosila 3,2 posto, usporavajući sa rasta od 3,7 postaka u rujnu, nakon što je porasla na 9,1 posto u lipnju prošle godine, najviše u proteklih 40 godina.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije