Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

FTX proglasio bankrot

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, FTX, proglasila je bankrot u SAD-u, a izvršni direktor i osnivač tvrtke, Sam Bankman-Fried, podnio je ostavku, objavili su iz kompanije. Bankrot je uslijedio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

FTX Grupa objavila je da je podnijela zahtjev za stečaj prema Poglavlju 11 i da je započela “uredan proces revizije i likvidacije za dobrobit svih globalnih dionika”. Poglavlje 11 je američki mehanizam koji tvrtki omogućuje restrukturiranje dugova pod nadzorom suda, a da pritom nastavi s radom.

Već stigla zamjena

Bankman-Frieda je na čelu tvrtke već zamijenio John J. Ray. U priopćenju je poručio da će stečajni postupak iz poglavlja 11 omogućiti grupi da procijeni svoj položaj. “Dionici moraju shvatiti da su se događaji brzo odvijali i da je novi tim tek nedavno počeo raditi”, istaknuo je.

Kriptovalute su se ovog tjedna našle na meti kritika nakon što je najveća platforma za kriptovalute Binance u utorak pristala preuzeti FTX.com. Samo dan kasnije povukli su se iz akvizicije. “U početku smo se nadali da ćemo moći pomoći u pružanju likvidnosti FTX klijentima, ali poteškoće su izvan naših mogućnosti”; napisao je Binance na Twitteru u srijedu.

Binance objava na Twitteru
Binance objava na Twitteru

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried rekao je investitorima u srijedu, prije nego što je Binance najavio povlačenje iz akvizicije, da će tvrtka morati bankrotirati ako ne dobije financijsku injekciju. FTX se, rekao je, suočava s manjkom od 8 milijardi dolara i trebat će mu 4 milijarde dolara da ostane solventan.

Prema izvješćima stranih medija, FTX je navodno zloupotrijebio sredstva klijenata. Trenutno je pod lupom američke Komisije za vrijednosne papire i burzu, Ministarstva pravosuđa i Savezne komisije za trgovinu, prenosi Seebiz.

Zbog razvoja događaja oko FTX-a, mnoge glavne kriptovalute oštro su pale ovaj tjedan. Tečaj bitcoina, kojim se prošli petak trgovalo po tečaju od 21.144 dolara, jutros je iznosio 16.680 dolara.

Cijena Bitcoina dnevni pregled
Cijena Bitcoina dnevni pregled

Momčad Formule 1 Mercedes objavila je danas da je raskinula svoj sponzorski ugovor s FTX-om. Uklonit će logotipe tvrtke sa svojih bolida uoči Velike nagrade Sao Paula ovog vikenda. Mercedes je ugovor s FTX-om, koji se inače u Mercedesu smatrao ključnim sponzorom, potpisao u rujnu 2021. godine, prenosi AFP. Predstavnik tima objasnio je da će pomno pratiti razvoj situacije oko tvrtke FTX.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno