Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Glovo ima novog većinskog vlasnika

Njemačka grupa za dostavu hrane Delivery Hero saopštila je da je potpisala ugovor o kupovini dodatnih 39,4% udjela u španjolskoj aplikaciji za dostavu Glovo, čime je postala većinski vlasnik kompanije.

Očekuje se da će posao biti zatvoren u drugom kvartalu 2022. godine, podložno relevantnim regulatornim odobrenjima, navodi se u saopćenju Delivery Hero prošlog tjedna. Delivery Hero trenutno drži oko 44% udjela u Glovu na nerazvodnjenoj osnovi.

Nastavit ćemo da ulažemo u Glovov tim i proizvod i vidjet ćemo mnoge mogućnosti da dodatno unaprijedimo njihovo poslovanje uz pomoć naših resursa i stručnosti – rekao je Niklas Ostberg, izvršni direktor i suosnivač Delivery Heroa, piše portal The national news, prenosi Blic.

S obzirom da je potražnja za isporukom na kućnu adresu porasla tokom pandemije Covid-19, Delivery Hero je u velikoj mjeri investirao u isporuku hrane i u takozvanu brzu trgovinu, koja ima za cilj da isporuči robu za samo 10 do 15 minuta.

Kompanija, koja posluje u oko 50 zemalja Europe, Latinske Amerike, Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, je matična kompanija usluge dostave hrane Talabat.

Prema uvjetima sporazuma, Delivery Hero će steći dodatni udio u Glovu, na nerazvodnjenoj osnovi, u zamjenu za dionice Delivery Heroa.

Glovo ima obrtnu stopu od približno 3 milijarde eura (3,41 milijardi dolara) u bruto vrijednosti transakcije, godišnju stopu organskog rasta od 80% u 2021. i 800 miliona eura prihoda, navodi se u saopćenju. Posluje u 1.300 gradova u 25 zemalja širom Europe, Centralne Azije i Afrike.

Sa tržištima koja danas pokrivamo, možemo da opslužujemo ukupnu populaciju od više od 700 miliona ljudi – rekao je Oskar Pjer, izvršni direktor Glova.

Naš potencijal je neiskorišten i sretan sam što sam našao partnera koji odgovara našim ambicijama, kulturom i koji će nastaviti da podržava ovu avanturu u koju smo se upustili kako bismo dalje pokretali inovacije, ojačali našu ponudu u više kategorija i stvorili dodatnu vrijednost.

Glovo će nastaviti sa radom sa svojom trenutnom platformom i brendom, pod postojećim menadžerskim timom, rekao je Delivery Hero.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno