Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Elizabeth Holmes – proglašena krivom po četiri točke optužbe

Bivša miljenica Silicijske doline kriva, ali sudska saga ni izbliza nije gotova. Elizabeth Holmes proglašena je krivom za prijevaru po četiri od 11 točaka optužnice nakon višemjesečnog suđenja u Kaliforniji, no koja će joj na kraju biti pravomoćna kazna, još je vrlo neizvjesno.

Nekadašnja miljenica Silicijske doline i osnivačica farmaceutskog startupa Theranos za brzo testiranje krvi, čija se vrijednost procjenjivala na devet milijardi dolara, svojom je vizijom privukle brojne velike ulagače koji su investirali više od 900 milijuna dolara u njezin startup.

Theranosova tehnologija, kako je Holmes 2003. govorila, može otkriti neku kritičnu bolest, primjerice rak ili dijabetes, s tek par kapi krvi.

Tvrdila je da će pokrenuti revoluciju u medicini, a u nju su vjerovali milijarderi poput medijskog magnata Ruperta Murdocha i tehnološkog mogula Larryja Ellisona.

Sada joj prijeti kazna i do 20 godina zatvora, uz novčanu kaznu za svaku od 11 točaka optužnice. Holmes se, doduše, ne smatra krivom – priznaje pogreške u tehnologiji, no tvrdi da nije svjesno prevarila pacijente i ulagače.

Bloomberg piše da će vjerojatno dobiti manje od 20 godina zatvora, te da će se vjerojatno žaliti na presudu i svaku od točaka optužbe. Tijekom višemjesečnog sudskog procesa sudilo joj se zbog devet optužbi za prijevaru, a podignute su još dvije optužnice zbog počinjenja prevare.

Krivom je proglašena po četiri točke optužnice za zavjeru i prijevaru, a oslobođena je po četiri točke koje se tiču prijevare pacijenata. Za preostale tri točke optužnice porota se nije mogla odlučiti.

Nakon sedmodnevnog vijećanja porote, idućeg se tjedna očekuje novo ročište i tada bi se trebalo znati kada će joj biti izrečena presuda. Bloomberg navodi i da joj prijeti 250.000 dolara novčane kazne.

Optužnica protiv Holmes podignuta je prije više od tri godine. Osnovala je Theranos 2003. nakon napuštanja studija na Stanfordu s 19 godina kako bi postala poduzetnica. U očima svijeta bila je tada inovatorica i nova mlada nada poduzetništva koja znanosti donosi revoluciju. Međutim, njezin je konačni pad opisan kao jedan od najdramatičnijih u povijesti Silicijske doline, a danas se njezino ime veže uz prijevaru i zlostavljanje zaposlenika, dok se za Theranosovu metodu testiranja krvi pokazalo da je sve osim precizna i praktična.


Bivši zaposlenici Theranosa svjedočili su na sudu o opasnim načinima rada kojima su se pokušali prikriti nedostaci analizatora. Unatoč tome što su upozoravali Holmes na nedostatke, i to potencijalno opasne za ljude, tvrde da je ona ignorirala njihova upozorenja. Pacijenti su pak svjedočili da su dobivali netočne rezultate testova zbog kojih su bili zabrinuti za svoje zdravlje.

Porotnici su se u ponedjeljak složili s tužiteljima da je Holmes tijekom nekoliko godina lagala investitorima o točnosti i mogućnostima Theranosovih analizatora krvi.

Optužen je i njezin bivši partner i nekadašnji Theranosov glavni operativac Ramesh Balwani kojeg je Holmes optužila za emocionalno i seksualno zlostavljanje, što je Balwani porekao. Holmes tvrdi da je zlostavljanje trajalo tijekom desetogodišnje veze s Balwanijem te da je na nju ostavilo velike posljedice.

Međutim, njezin odvjetnički tim nije pozvao psihijatrijskog vještaka da svjedoči o spomenutim traumama, a tužitelj je u završnoj riječi poroti rekao da za navodno zlostavljanje ne postoje dokazi te da ono nije relevantno za prijevaru za koju se Holmes tereti.

Poslovni.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno