Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gospodarstvo UK krajem 2023. skliznulo u tehničku recesiju

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva skliznulo je u tehničku recesiju u posljednjem kvartalu prošle godine, pokazali su prvi podaci u četvrtak. Ured za nacionalnu statistiku priopćio je da se bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva smanjio za 0,3% u posljednja tri mjeseca 2023. Zabilježilo je tako drugi uzastopni kvartalni pad.

Iako ne postoji službena definicija recesije, dva uzastopna kvartala negativnog rasta općenito se smatraju tehničkom recesijom.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters dali su konsenzusnu prognozu od -0,1% za razdoblje od listopada do prosinca.

Sva tri glavna sektora gospodarstva smanjila su se u četvrtom kvartalu. A ONS je zabilježio pad od 0,2% u uslugama, 1% u proizvodnji i 1,3% u građevinskoj proizvodnji.

Tijekom cijele 2023. procjenjuje se da je britanski BDP porastao za samo 0,1%, u usporedbi s 2022. Za mjesec prosinac proizvodnja je pala za 0,1%.

Britanski ministar financija Jeremy Hunt rekao je da visoka inflacija ostaje “najveća pojedinačna prepreka rastu”. Obzirom da prisiljava Bank of England da drži kamatne stope čvrstima i tako koči gospodarski rast.

Ali postoje znakovi da se britansko gospodarstvo okreće; prognozeri se slažu da će rast ojačati u sljedećih nekoliko godina. Plaće rastu brže od cijena, stope hipoteka su pale, a nezaposlenost ostaje niska.

Jeremy Hunt

Inflacija je značajno pala u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali je i dalje znatno iznad inflacije u drugim ekonomskim zemljama i cilja Banke Engleske od 2%, pritišćući financije kućanstava. Glavni indeks potrošačkih cijena u siječnju je iznosio 4% na godišnjoj razini.

‘Plitka i kratkotrajna’ recesija

Marcus Brookes, glavni investicijski direktor u Quilter Investors, rekao je da brojke najvjerojatnije pokazuju da će recesija biti potencijalno plitka i kratkotrajna. Te da možda neće odražavati pravo stanje gospodarstva koje će doživjeti “prigušeni oporavak” tijekom 2024.

“Smanjenje BDP-a i u prosincu i u četvrtom kvartalu 2023. u UK uglavnom je posljedica trajno visoke inflacije, strukturnih slabosti na tržištu rada i niskog rasta produktivnosti. Ali i nepovoljnih vremenskih uvjeta”, rekao je Brookes. “Ti čimbenici utjecali su na učinak uslužnog i građevinskog sektora, koji su glavni pokretači gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva.”

Napomenuo je da su neke od tih prepreka privremene i da su već počele popuštati, a inflacija u siječnju premašila je prognoze ponovnog ubrzanja.

“Tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo pad inflacije, potencijalno smanjenje pritiska na britanska kućanstva i podupiranje oporavka gospodarstva koje pokreću potrošači”, dodao je Brookes. “Ključni pokazatelj koji treba promatrati je inflacija u uslužnom sektoru, koji čini najveći dio gospodarske aktivnosti i zapošljavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i odražava snagu rasta plaća i potražnje potrošača, koji su ključni za oporavak Ujedinjenog Kraljevstva.”

Neil Birrell, glavni direktor za investicije u Premier Miton Investors, rekao je da bi brojka od četvrtka i podaci o inflaciji niži od očekivanih “mogli pobuditi određenu zabrinutost oko ekonomske snage u nadolazećoj godini”.

Većina sektora gospodarstva bila je slaba, ali optimisti će ukazati na činjenicu da postoji dosta prostora za smanjenje kamatnih stopa ako se trenutačni trend inflacije i rasta ubrza.

Neil Birrell, glavni direktor za investicije u Premier Miton Investors

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno