Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li će skok bitcoina odložiti planirano smanjenje kamata Feda?

Predsjednik američkog Feda Jerome Powell najavio je da smanjenje kamata nije daleko. Naravno pod uvjetom da se nastavi slabljenje inflacije. Prilikom govora pred Senatovim odborom za bankarstvo on nije dao precizan termin za snižavanje kamata. Ipak, nagovjestio jeda bi taj dan mogao uskoro doći.

Čekamo da postanemo sigurniji da se inflacija kreće održivo ka dva posto. Kada budemo sigurni, a nismo daleko, bit će prikladno da krenemo s drukčijom fiskalnom politikom.

On je istakao da će rezovi biti takvi da ne izazovu recesiju, prenosi Biznis.rs.

Trgovci futuresima kladili su se početkom godine da će Fed krenuti sa smanjenjem kamata tijekom ožujka. Očekivali su šest ili sedam smanjenja do kraja godine. Sada se predviđa da će prvo smanjenje doći tijekom lipnja. Ukupno se očekuju četiri smanjenja u iznosu od po 0,25 posto do kraja 2024. godine.

Smanjenje kamata nije nužno – odmah

Predsjednica Banke Federalnih rezervi Cliveland-a Loretta Mester ocijenila je da nema potrebe da Fed žuri sa snižavanjem kamatnih stopa. Ona smatra da je ekonomija u dobrom stanju. Kao član Odbora Feda za kamatne stope, Master je ocijenila da Fed ima luskuz da zadrži stope dok prikuplja dokaze da je inflacija na održivom putu povratka u ciljani okvir.

Ona je je ponovila da misli da bi bilo pogrešno smanjiti stope prerano bez više dokaza o povlačenju inflacije.

Siječanjski podaci o inflaciji (3,1 posto) pokazuju da moramo biti oprezni u pretpostavci da će inflacija nastaviti padati istim tempom kao prošle godine.

Loretta Mester, Predsjednica Banke Federalnih rezervi Cliveland

Ona je navela da očekuje da bi Fed mogao početi smanjivati kamatne stope kasnije ove godine. pod uvjetom da se ekonomija razvije prema očekivanjima, ocjenjujući da se ekonomija suočava sa mnogim rizicima i da se uvjeti mogu brzo pogoršati, iako je tržište rada za sada snažno.

Istovremeno, nedavni snažan učinak gospodarstva, koja se vratila na prepandemijski nivo, mogao bi da znači da monetarna politika Feda ne potiskuje potražnju i inflaciju onoliko koliko je planirao Fed. Stoga je možda potrebno duže zadržati kamatne stope na visokom nivou.

Prema ocjeni analitičara banke JP Morgan, rastuća cijena bitcoina mogla bi da navede Fed da odloži planirano smanjenje kamatnih stopa za kasnije ove godine, prenosi Business Insider.

Preuranjeno smanjenje stope predstavlja rizik od daljeg napuhavanja cijena imovine ili izazivanja novog porasta inflacije.

JP Morgan Chase

Rast bitcoina iznad 60.000 dolara, u kombinaciji sa rekordno visokim vrijednostima dionica na burzi, sugerira da raste balon rizične imovine. Budući da je veći dio rasta na burzi od listopada bio vođen očekivanjima ukroćene inflacije i nižih kamatnih stopa, odlaganje odluke Feda o smanjenju mogao bi ukočiti daljnji rast burze.

Inflacija u SAD bila je u opadajućem trendu nakon što je dostigla vrhunac od 9,1 posto u lipnju 2022. godine. Podsjećamo, ovo je najviši nivo od početka 1980. Godišnja stopa inflacije u SAD porasla je u prosincu prošle godine na 3,4 posto sa petomjesečnog najnižeg nivoa od 3,1 posto u studenom.

Fedov Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) podigao je kamatne stope 11 puta za godinu. Ovo je rezultiralo ključnom stopom federalnih fondova od 5,25 od 5,50 posto, najvišom od 2001. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno