Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Industrija eurozone posustala

Industrija eurozone zabilježila je pad aktivnosti u u ožujku. Odražavajući na ovaj način kontinuirano posustajanje potražnje i probleme u dva vodeća proizvođača, Njemačkoj i Francuskoj, pokazalo je u utorak izvješće S&P Globala.

Konačni indeks menadžera nabave (PMi) u industriji 20-članog gospodarstva pao je u ožujku za 0,4 boda u odnosu na veljaču. Iznosi 46,1 bod, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global. Pad je ipak nešto blaži nego što je pokazivala preliminarna procjena.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti. PMI za industriju zadržao se ispod te razine već 21 mjesec zaredom, navodi Hrportfolio.

Pad tvorničkih aktivnosti prije svega odražava tvrdokorno slabu potražnju, pokazalo je izvješće. Ovo se očituje u padu indeksa novih narudžbi u ožujku 23. mjesec zaredom. Unatoč smanjenju tvorničkih cijena, i to najizraženijem od studenog prošle godine.

Istraživanje je pokazalo i da su proizvođači u zemljama koje koriste zajedničku europsku valute ponovno smanjili broj zaposlenih.

U skupini četiri vodeće industrijske sile, Njemačka i Francuska “više-manje su van pogona”. Dok su Španjolska i Italija u veljači i ožujku bilježile blagi oporavak, napominje glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

No, to do sada nije bilo dovoljno da eurozona u cjelini ponovo počne bilježiti rast“. Upozoravaju, te naglašavaju da se promjena trenda može očekivati tek kada sva četiri “cilindra” ponovo budu u pogonu.

Svijetla su pak točka i na pragu proljeća poboljšana očekivanja poslovnih čelnika. Iskazana je u rastu odgovarajućeg indeksa na najvišu razinu u gotovo godinu dana, na 57,4 boda.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno