Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako se nositi sa ljubomornim menadžerom

Uspoređivanje s drugima uobičajen je dio ljudskog života. Svojstveno je za gotovo svaku životnu fazu: dijete koje želi novu igračku jer ju je dobio njegov prijatelj; tinejdžer koji traži najbolju aplikaciju za fotografije kako bi se njihove fotografije na Instagramu mogle mjeriti s sa onim njegovih prijatelja; ili odrasla osoba koja je zahvalna što je lockdown provela u svom stanu s balkonom i prekrasnim pogledom, dok je njihov prijatelj zapeo u stančiću bez prozora.

I na poslu su usporedbe uobičajene. Ponekad smo zavidni na izvrsnoj prezentaciji kolege ili ljubomorni što je netko drugi izabran da radi na tom velikom projektu. Ponekad se suočavamo i sa ljubomorom kao odgovorom na naš vlastiti uspjeh.

Ali što ako ljubomora ili ogorčenost dolazi od vašeg menadžera?

Kada se nesigurni menadžer suoči s podređenim koji ga nadmašuje, vjerojatno će se osjećati ugroženo. Harvard Business Review nam prenosi da u takvim slučajevima menadžeri obično reagiraju na nekoliko načina:

1)    Reakcije koje vas neće povrijediti: 

Vaš menadžer pronalazi način da se ponizno samo-osuđuje i vjeruje da ste visoko učinkoviti zato što ste izuzetni.

U takvim slučajevima možete otkriti da vaš menadžer sam sebi govori lažnu priču o vašem učinku: da je vaša popularnost rezultat vašeg genijalnosti i privilegija. To im pomaže da opravdaju vlastite nedostatke ili nedostatak popularnosti.

Ako je takva vaša situacija, vaš menadžer je vjerojatno bezopasan i najbolje je ne potpaljivati vatru. 

2)    Reakcije koje vas mogu povrijediti: 

Vaš menadžer često govori ili čini stvari zbog kojih je njegova ljubomora očigledna. Evo nekoliko znakova da su njihove reakcije štetne:

  • Uvijek nađu nešto što bi kritizirali u vezi s vašim radom, čak i kada vaš rad donosi rezultate i kada ga drugi hvale.
  • Često vas prekidaju tijekom većih sastanaka ili traže sastanke jedan na jedan.
  • Omalovažavaju vaša postignuća pred vašim timom.
  • Ignoriraju vas.
  • Čini se da uživaju ukazivati na vaše pogreške.
  • Daju vam projekte na kojima nitko drugi ne želi raditi.

Ako je to vaša situacija, vaš menadžer može smatrati da je priznanje koje dobivate nepoželjno i nepravedno. Možda vas doživljava kao prijetnju i zamjera vam. Tipično je za menadžera s takvim načinom razmišljanja da se distancira od vas, društveno vas izostavi i pokušava ukloniti sve prednosti koje imate u sustavu. Znajte da to nije vaša greška, ali može utjecati na vaš rast i razvoj.

Menadžer koji uvijek kritizira vjerojatno se osjeća ugroženo
Menadžer koji uvijek kritizira vjerojatno se osjeća ugroženo

Ako vidite da vaši izgledi za budućnost u poslu blijede zbog ljubomornog menadžera, upotrijebite sljedeće savjete koji će vam pomoći upravljati njihovim emocijama (i vlastitom karijerom):

a)    Probajte razumjeti psihologiju.

Vaš šef je čovjek i ima istu potrebu za statusom i poštovanjem na radnom mjestu kao i svi drugi. Kada vide da ih nadmašujete, mogu se osjećati ugroženo, pogotovo ako uoče da im se smanjuje popularnost što izaziva ljubomoru, zavist ili frustraciju. Psiholozi to zovu stanjem relativne deprivacije – osjećaj da ste u nepovoljnom položaju ili podređeni kada se uspoređujete s drugima, popraćeno percepcijom da ste gori od njih.

Iako je na vašem menadžeru da se nosi s vlastitim osjećajima nesigurnosti i ogorčenosti, možda biste željeli provjeriti postoji li nešto što trebate promijeniti u svom ponašanju. Zapitajte se:

  • Dijelim li s tom osobom svjetla reflektora na relativno jednak način?
  • Dajem li kredit tamo gdje on dospijeva?
  • Uvažavam li dovoljno i priznajem li timski rad kod svoga uspjeha?

Odgovarajući na ova pitanja, bit ćete u boljoj poziciji razumjeti je li zapravo vaše vlastito ponašanje doprinijelo njihovoj nesigurnosti.

b)    Ponizno upravljajte njihovim reakcijama.

Neizbježno je da, kada uspijemo, izvedbu pripisujemo vlastitim ambicijama, nagonu, vještinama i sposobnostima. Iako bi to moglo biti istina, moramo priznati iznimne okolnosti i sretne prilike koje smo možda imali na tom putu. Možete podsjetiti svog menadžera kako ste zahvalni na podršci, mentorstvu, sponzorstvu i pažnji koju su vam oni možda pružili kako bi vam pomogli na ovom putu do uspjeha. Od ključne je važnosti da to ne radite samo u privatnim razgovorima, već i da to javno priznate pred ostalima.

Na primjer, sljedeći put kada vaš rad bude pohvaljen ili prikazan na velikom sastanku, mogli biste reći: „Također samo želim istaći da je za veliki dio ovog uspjeha zaslužan moj menadžerakroz podršku i mogućnosti koje mi je dao. Želim posebno zahvaliti [ime menadžera] što ste me potaknuli da preuzmem priliku. Ovo priznanje nije samo za moju izvedbu, već i za sve one odluke koje ste donijeli kako bi se ovaj projekt ostvario.”

Zahvalite se javno

Zapamtite, vaša poniznost i zahvalnost moraju biti iskreni. Kada je to prikladno, pozovite se na određene događaje i priče koje su primjer podrške vašeg menadžera ili razgovarajte o tome kako vam upravo on pomogao u rješavanju izazova. Zahvalite svom šefu što vam je dao priliku za razvoj kroz rad na velikim projektima.

3)    Iskoristite svoj uspjeh da osnažite i svog menadžera i svoje kolege. 

Kada napredujete, možda ćete postati više usredotočeni na sebe. Ali ključno je stati i pronaći načine da iskoristite svoj utjecaj kako biste pomogli drugima da uspiju. Pretpostavimo da imate određenu razinu utjecaja na poslu zbog svog uspjeha. Podijelite tu moć prvo sa svojim menadžerom. Pozovite ga i uključite tijekom važnih događaja. Izgradite i njihov profil sada kada vas vide kao zvijezdu. Trebali biste! To je ono što čini timskog igrača.

Svoju stručnost također možete podijeliti sa svojim kolegama kroz formalno ili neformalno mentorstvo ili kroz vođenje timskih radionica. Vaš će menadžer vjerojatno pozitivno protumačiti ovakvo ponašanje i vidjeti vas kao prednost, a ne kao prijetnju za tim.

Budite timski igrač

4)    Proaktivno ublažite borbu za moć i status. 

Ako se vaš menadžer osjeća ugroženim zbog vaše slave, može postati agresivniji u načinu na koji pokazuje svoju moć i utjecaj tijekom javnih sastanaka. Shvatite da kada vaš menadžer pokazuje moć nad vama, to vjerojatno dolazi iz njegovog vlastitog osjećaja zavisti. Kako biste raspršili izvor te prijetnje, prva stvar koju treba učiniti je NE uzvratiti u borbi za moć i status. Umjesto toga, pokažite uvažavanje svog šefa priznavanjem njegove stručnosti i autoriteta. Podsjetite ih da cijenite njihovu podršku i doprinose koji su dali vašem uspjehu.

Mogli biste reći: “Razumijem odakle dolazite i cijenim vašu stručnost. Zapravo, volio bih dobiti vaš savjet o tome kako izvršiti ovaj zadatak. Vaše znanje i vještine su mi pomogli u prošlosti i želim učiti od vas i dalje.” To može uliti sigurnost i pozitivnu učinkovitost, što će pomoći u sprečavanju da vas društveno izopće.

Ne dopustite da vas postupci vašeg menadžera frustriraju. Ako vas pokušava omalovažiti, reagiranjem na način koji će vas povrijedi ili potiskivanjem vašeg uspjeha, znajte da postoje načini da upravljate njihovim lošim ponašanjem i pretvorite njihovo rivalstvo u savezništvo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno