Financa
Digitalni poslovni portal

Ishitrena Vladina uredba o minimalnoj plaći

Poslodavci u Federaciji BiH i ekonomisti izrazili su protivljenje uredbi Vlade po kojoj je minimalna plaća u Federaciji BiH na početku 2022. godine povećana na 543 KM tvrdeći da će ova odluka skupo koštati.

– Nema politike produktivnosti, nema jednog sustavnog povećanja nacionalnog kolača i onda nastaju ove posljedice da se svi mi hrvemo u zoni negativnih veličina. I one firme koje će moći nešto da isplate, ovo će im sad poremetiti odnose po dohodovnim razredima. Dakle, nastat će niz problema pošto se ishitreno donijela jedna mjera, rekao je Vjekoslav Domljan, ekonomista, na okruglom stolu organiziranom u Sarajevu.

On kaže da se mora povećavati produktivnost da radnici koji rade takve i slične poslove osposobe da stvaraju proizvode višeg tehnološkog sadržaja.

– Ne možemo bukvalno kazano pilati balvane i imati velike plaće, kazao je Domljan na okruglom stolu u Sarajevu.

Sindikati se slažu da su poslodavci u velikom izazovu nakon odluke Vlade.

– Mi kroz rad ekonomsko-socijalnog vijeća imamo kontinuirani napor da povećamo najnižu plaću u Federaciji. Nažalost, nakon dvije pune godine smo bili primorani da dočekamo konačno povećanje plaće. I evo sad po iskazu poslodavaca ni oni sami nisu sretni. Zatečeni su primjenom same uredbe, na koji način izračunati minimalnu plaću, pogotovo u niskoprofitnim firmama
poput tekstila, gume, kože, obuće, kaže Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Minimalna plaća ranije iznosila 406 KM

Vlada Federacije BiH donijela je krajem prošle godine uredbu kojom je propisana metodologija utvrđivanja iznosa najniže plaće i usklađivanja iste, a koja će u 2022. godini iznositi 543 KM.
U iznos najniže plaće ne ulaze uvećanja plaće koja radniku pripadaju za prekovremeni rad, noćni rad, rad u dane sedmičnog odmora, rad u dane praznika ili drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Prema uredbi, najniža neto plaća ne može iznositi manje od 55 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federacije BiH.

Izvor:Indikator.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije