Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemačka autoindustrija očekuje oporavak

Njemačko tržište automobila trebalo bi se oporaviti u ovoj godini, pokazale su u srijedu procjene udruženja automobilske industrije (VDA), koje očekuje oko 2,8 miliona registriranih novih automobila.
To bi značilo oko sedam posto više novih automobila na cestama nego 2021., rekla je predsjednica udruženja Hildegard Müller.

Hildeberg Muller predsjednica Njemačkog udruženja automobilske industrije
Hildeberg Muller – predsjednica udruženja automobilske industrije Njemačke

Tijekom prošle godine registrirano ih je 2,62 miliona. Prodaja osobnih vozila značajno je smanjena zbog zastoja u lancima opskrbe, posebno poluvodičima.

Müller je rekla da će se problemi vjerovatno nastaviti i u tekućoj godini. Njemačka automobilska industrija još uvijek znatno zaostaje za pretpandemijskim razinama, prema vladinim podacima koji pokazuju da je u 2019. registrirano 3,6 miliona novih automobila. Pregled prodaje novih sutomobila u Njemaačkoj u periodu 2004. – 2020. (izvor: Statista)

Statistic: Number of passenger cars sold in Germany from 2004 to 2020 | Statista
Find more statistics at Statista

Müller je u srijedu zatražila i na ubrzani razvoj evropske proizvodnje poluvodiča i baterija.

Želi li Njemačka u budućnosti zadržati poziciju lidera na svjetskom tržištu, mora odmah početi graditi tvornice poluvodiča”, rekla je čelnica VDA.
Početni planovi proširenja proizvodnje baterija u Njemačkoj i Evropi već postoje i važno ih je sada u kratkom roku realizirati kako bi automobilska industrija u Evropi i dalje stvarala novu vrijednost”, naglasila je.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno