Financa
Digitalni poslovni portal

10 najskupljih restorana s Michelinovim zvjezdicama na svijetu

Dok obroci u restoranima s Michelinovim zvjezdicama mogu koštati samo 1,50 dolara po tanjuru, većina restorana koji su zaslužili prestižnu nagradu naplaćuju mnogo više.

Mnogi koštaju od 300 do 400 dolara za jedan obrok, ali neki naplaćuju čak i više cijene.

Kako bi pronašla najskuplje restorane s Michelinovim zvjezdicama, kuharska web stranica Chef’s Pencil istražila je jelovnike za degustaciju večere u više od 450 restorana diljem svijeta, prema svojoj web stranici.

Top 10

Prema Chef’s Pencil, 10 najskupljih restorana* koji su ili dobili Michelinovu zvjezdicu – ili ih vodi kuhar koji je zvjezdicu dobio – su:

1. Sublimotion, Ibiza, Španjolska — 1740 dolara

2. Ultraviolet Paul Pairet, Šangaj, Kina — 1422 dolara

3. Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan — 910 dolara

4. Azabu Kadowaki, Tokio, Japan — 825 dolara

5. Masa, New York City, Sjedinjene Američke Države — 800 dolara

6. (Kravata) Joel Robuchon, Tokio, Japan — 637 dolara

6. (Kravata) Kikunoi Honten, Kyoto, Japan — 637 dolara

6. (Kravata) Gion Maruyama, Kyoto, Japan — 637 dolara

9. Guy Savoy, Pariz, Francuska — 615 dolara

10. Piazza Duomo, Alba, Italija — 580 dolara

* Cijena po osobi, obično ne uključuje piće i troškove usluge.

Japan je jedina zemlja koja se pojavljuje više puta na ovom popisu, a njezini restorani – smješteni u Kyotu i Tokiju – dominiraju polovicom 10 mjesta. Međutim, vrijedi napomenuti da Joel Robuchon iz Tokija, koji je izjednačen na 6. mjestu na listi, poslužuje francusku kuhinju.

Jedini restoran u Sjedinjenim Državama koji je ušao u top 10, Masa, također je japanski restoran.

Japan je dom najvećeg broja Michelinovih restorana po glavi stanovnika na svijetu, a Tokio ima više restorana s Michelinovim zvjezdicama nego bilo koji drugi grad, prema Chef’s Pencil.

Zašto japanski restorani mogu biti tako skupi

Postoje razlozi zašto su mnogi japanski restorani skupi, rekao je kuhar Masaharu Morimoto, poznat milijunima kao zvijezda televizijskih kuharskih emisija “Iron Chef” i “Iron Chef America”.

“Japanski restorani nabavljaju sezonsku ribu iz cijelog svijeta, što povećava cijenu sastojaka”, rekao je. “Postoji i trošak ispravne dostave i skladištenja ovih sastojaka, s obzirom na to da svježi morski plodovi imaju kratak rok trajanja.”

Chef Masaharu Morimoto ima više od 15 restorana diljem svijeta; Izvor Getty Images

 

Morimoto je rekao da su “vještine kuhara – preciznost i umjetnost u izradi i posluživanju jela” drugi čimbenici uspjeha.

Japanski restorani mogu biti prilično mali, a gosti dobivaju osobnu pozornost od strane kuhara.

“Restorani s ograničenim brojem sjedala obično pokušavaju pružiti intimno i smisleno iskustvo hrane za svoje goste”, rekao je Morimoto. “Mnogi poznati sushi restorani imaju najviše osam sjedećih mjesta – bez poslužitelja ili dodatnog osoblja.”

Chef priprema sushi u japanskom restoranu; Izvor: Getty images

 

Mnogi obroci u vrhunskim japanskim restoranima poslužuju se u stilu omakase, gdje kuhari biraju što će poslužiti. To kuharima omogućuje da pripreme “avanturu koja se razlikuje od bilo koje druge” za “nezaboravno iskustvo objedovanja s više sljedova koje sadrži najsvježiju ribu i razne druge posebne sastojke koji su rezervirani za ovaj uistinu jedinstven obrok”, rekao je Morimoto.

Najskuplji obroci po zemljama

Unatoč tome što dominira na popisu najskupljih restorana, Japan možda nije najskuplja zemlja općenito za ljude koji traže vrhunsko iskustvo s Michelinovim zvjezdicama.

U zasebnoj analizi Chef’s Pencil objavljenoj u rujnu analizirane su cijene najskupljih degustacijskih menija u restoranima s dvije i tri Michelinove zvjezdice.

Japan je bio četvrti na toj listi.

Danska je najskuplja zemlja za objedovanje u vrhunskom restoranu s Michelinovim zvjezdicama, a degustacijski jelovnici u prosjeku koštaju 404 dolara po osobi. Restorani u Singapuru prosječno 364 dolara, a u Švedskoj 327 dolara.

Prosječna cijena večere u restoranu s dvije ili tri Michelinove zvjezdice u Japanu je 322 dolara, navodi se u izvješću.

Obrok za 1740 dolara?

Dok su japanski restorani često jednostavni, najskuplji restoran na popisu restorana Chef Pencil je upravo suprotno od toga.

Smješten na španjolskom otoku Ibizi, Sublimotion je prva svjetska “gastronomska predstava”, rekao je osnivač Eduardo Gonzales.

Dio obroka od 20 sljedova u restoranu “Sublimotion” na Ibizi; Izvor: Sublimotion

 

Njegov najskuplji degustacijski meni košta 1740 dolara po osobi za obrok od 20 sljedova. Restoran s 12 sjedećih mjesta istovremeno koristi virtualnu stvarnost i specijalne efekte kako bi jelu dodao svjetlosne i zvučne elemente, rekao je.

Osim kuhara, tim inženjera, iluzionista, scenarista i skladatelja radio je zajedno “više od 10 godina s ciljem maksimiziranja užitka sjedenja za stolom”, rekao je Gonzales.

Restoran, otvoren 2014., vodi chef Paco Roncero s Michelinovom zvjezdicom, iako restoran još nije dobio zvjezdicu.

Izvor: travel.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije