Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jesmo li blizu 100 dolara za barel cijene nafte?

Ispred nas se ponovno pojavljuje mogućnost cijene nafte od 100 dolara za barel. Početkom godine, analitičari Wall Street-a i giganti trgovine naftom predviđali su povratak troznamenkastih brojeva. Ipak, malo su se utišali kada je gospodarski oporavak Kine razočarao.

No, Saudijska Arabija i njezin saveznik Rusija sve više pritežu odnos ponude i potražnje. Dok cijene nafte brent dosežu desetomjesečni vrhunac iznad 92 dolara. Kako tvrdi RBC Capital Markets, sljedeći veliki broj nalazi se “na dohvat ruke”. Izvješća vodećih prognozera ovog tjedna ističu razloge zbog kojih bi ovaj rast mogao trajati.

Globalne zalihe nafte vidjele su “masivan” pad prošlog mjeseca, a tržišta se suočavaju s “značajnim manjkom ponude” u četvrtom tromjesečju, upozorio je Međunarodni energetski savez u srijedu. Kao rezultat toga, cijene su ranjive na opasni val volatilnosti, navodi se. S druge strane, sam OPEC – unatoč tvrdnjama o traženju ravnoteže – predviđa još veći manjak ponude, s očekivanim ispuštanjem zaliha od nevjerojatnih 3,3 milijuna barela dnevno u sljedećem kvartalu. To bi bio najveći deficit u najmanje deset godina.

Ipak, Wall Street ostaje oprezan. Tijekom tjedna otkako su Saudi iznijeli svoj plan za povećanje proizvodnje, nije bilo naglog rasta cijena niti optimističnih poziva. Umjesto toga, JPMorgan Chase & Co. i RBC ponovili su da ne pretpostavljaju da će cijene dosegnuti 100 dolara po barelu ove godine. Prva banka očekuje da će cijene pasti u prosincu zbog blagog viška ponude koji će se ponovno pojaviti. Čak ni dugogodišnji pobornik komoditeta, Goldman Sachs Group Inc., nije znatno mijenjao svoje prognoze za ovu godinu.

Dio razloga opreza Wall Streeta je taj što sumnjaju da će Saudi izbjegavati dopuštanje previsokih cijena, iz straha od narušavanja krhkog oporavka Kine ili poticanja nove inflacijske valove koji bi prisilili Federalnu rezervu SAD-a da ponovno poveća kamatne stope.

Izvor: EnergyPress

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno