Financa
Digitalni poslovni portal

Kakao dostiže rekordne cijene zbog suša

Kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je riječ o cijeni sa 5.874 dolara po toni. Rast cijena je posljedica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabilježen na tržištu roba u New Yorku. Gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine, preneo je BBC.
Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padalinama. Prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Bjelokosti.

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posljedica fenomena klimatskog sustava El Nino.

Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji. Strahove je uvećao El Nino, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suhog vremena“, rekao je analitičar Jack Scovill.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade. Ovo će sesvakako odraziti na cijenu za potrošače, napominje BBC.

Proizvođač čokolada “HERSHEY’S” u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 posto za četvrti kvartal prošle godine. Ovo je uslijedilo nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U prosincu 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača “Which?” saopćilo je da su cijene nekih blagdanskih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 posto u odnosu na isti period 2022. godine. Dok su u studenom cijene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije