Financa
Digitalni poslovni portal

Kako je nastao jedan od najuspješnijih europskih startupa

Ako ste vidjeli ružičastu ikonu s crnim slovom K na dnu stranica H&M ili Nike (ili neke od drugih 250 tisuća stranica) gdje se nude opcije plaćanja, znajte da proizvod koji vas zanima možete kupiti sada i platiti kasnije ili na rate. To će omogućiti Klarna, europska banka (Klarna Bank AB), osnovana u Stockholmu i jedan od najuspješnijih startupa u Europi.

Klarna postoji već 16 godina i trenutno je aktivna u 20 zemalja.

Klarna je jedan od pet najboljih švedskih startupa u 2005. procijenjena na milijardu dolara (Skype, Spotify, King i Mojang bili su na listi).

Klarna ima 4000 zaposlenih. Zaposlenici se zovu Klarnauti.

Prema pisanju medija, Klarna je najmanje 75 svojih bivših i sadašnjih zaposlenika učinila milijunašima. To su oni koji posjeduju dionice tvrtke. Vrijednost same tvrtke u 2022. procjenjuje se na oko 50 milijardi dolara.

Iako je kao banka koja nudi uslugu “kupi sada plati kasnije”, naišla na kritike raznih udruga potrošača, ali i raznih regulatornih državnih tijela, broj korisnika Klarne nezaustavljivo raste. Očito, radi u pravo vrijeme, te sluša i prati potrebe kupaca 21. stoljeća. Također im omogućuje da povežu sve svoje račune i prate svoju potrošnju.

Prema posljednjim podacima, Klarnu aktivno koristi 90 milijuna korisnika i u jednom danu izvrši dva milijuna transakcija. I sve to lako i glatko, kako kažu iz Klarne.

Vlasnici i osnivači Klarne su Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adelbert i Viktor Jakobson.

Najuspješniji startup: Od useljavanja do nove banke

Prvi na popisu je 40-godišnji ekonomist, poljskog podrijetla čiji su roditelji emigrirali u Švedsku i iako je bio akademski obrazovan, otac mu je radio kao taksist, a majka je bila nezaposlena iz zdravstvenih razloga.

U intervjuu za Elle, Sebastian Siemiatkovski je rekao da ga je neuspjeh roditelja u poslu potaknuo da aktivira svoj potencijal.
“Dok sam radio u Burger Kingu, često sam razmišljao o tome kako ljudima pružiti najbolju uslugu i olakšati im život. To je vjerojatno zato što sam imao roditelje koji, kao imigranti, nisu imali priliku ispuniti svoj potencijal”, rekao je Sebastian o svojim prvim poslovnim mislima dok je pekao hamburgere u Burger Kingu, gdje je upoznao svog budućeg kolegu i suradnika, suosnivača Klarne.

Kako je i sam Sebastian rekao, prva verzija Klarne nastala je na krilima FB-a i Amazona – u studentskoj sobi tri kolege s fakulteta, ljeti, bez klime, u donjem rublju, sklapaju dogovor i počinju raditi na InvoiceMe (kasnije Klarnu).

Dogovor, doručak i što više nula

Troje nesvršenih studenata ekonomije dogovaraju se da će sljedećih šest mjeseci raditi na zajedničkoj ideji stvaranja banke, svaki dan i cijeli dan. Jedna od najvažnijih stavki dogovora bio je obavezni doručak. “Dogovorili smo se da se šest mjeseci fokusiramo na posao, a onda ćemo procijeniti gdje smo. Ako zaključimo da je zabavno, nastavljamo, a ako ‘ne ide’, stanemo i vraćamo se na početak druge ideje”, prisjeća se Sebastian.

Dogovor je ispoštovan. Nisu išli na predavanja. Šest mjeseci rada donijelo je dobre rezultate, nakon čega su se, kako je rekao Sebastian, uozbiljili, trčeći u odijelima s profesionalno dizajniranim posjetnicama na kojima su ispisani brojevi telefona sa što više nula. Bio je to startup početkom 2000-ih.

Fakultet je bio u drugom planu, a na njega su Sebastiana najviše podsjećali roditelji u telefonskim razgovorima kada se njihov sin hvalio da mu posao dobro napreduje i da su zaposlili 20 ljudi. “Sjajno! Bravo za tebe, samo kad ćeš diplomirati? “, bilo je očevo pitanje koje nije propuštao. “Moj otac nikad nije bio ponosan na mene. I tako je bilo do njegove smrti. Bio je razočaran jer nije uspio postići ono što je želio. Bio je rastrgan između svog ponosa i velike frustracije zbog svojih neuspjeha”, otkrio je osnivač Klarne za britansko izdanje Elle.

Slatki snovi

U intervjuima Sebastiana često pitaju kako ostvaruje sve svoje obveze – obitelj, troje djece, velika tvrtka koja raste. Ima li vremena za spavanje?

„San je jedina stvar koja mi zapravo ‘radi’. Kad stavim glavu na jastuk, zaspim“, priznaje Sebastian. Je li to čista savjest ili financijska sigurnost?

Izvor:bonitet.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije