Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako osvojiti šefa kojemu se ne sviđate

Velike su šanse da ćete u nekom trenutku svoje karijere imati barem jednog šefa kojeg jednostavno ne možete impresionirati.

Izgleda kao da vam takvi šefovi ne vjeruju niti vole raditi s vama. Čini se kao da čak ni rekord sjajnih izvedbi na poslu ne pomaže. Šef vas jednostavno vidi kao smetnju.

U ovom slučaju, ako ne djelujete rano kako biste ispravili ovu negativnu percepciju, gotovo je nemoguće vratiti se. Jednom kada budete percipirani kao problem ili kao da se loše uklapate u tim, vašem će šefu biti teško primijetiti da zapravo dobro radite. Vaši nedostaci će oduzeti njihovu pažnju. To bi moglo završiti zastojem u vašoj karijeri ili čak prekidom iste.

Potražite znakove upozorenja

Koji su znakovi upozorenja da vam prijeti neslaganje sa šefom? Evo što ćete primijetiti. Ako počnu gubiti povjerenje u vas, postat će vrlo strogi —možda će reći: “Pobrinite se da odradite i x, y i z dok dovršavate ovaj projekt.” ili “Želim da od sada na svaki sastanak dolazite pet minuta ranije.” Počet će se javljati ​​prije i češće kako bi vidjeli kako napredujete na zadacima: “Svratite i obavijestite me kasnije danas.” Ako počnu misliti kako se ozbiljno ne uklapate, promatrat ćete ih kako ispravljaju ono što kažete ili način na koji govorite. Počet će uskakati dok vi izlažete  – vrlo loš znak. Više vas neće pozivati ​​na određene sastanke na koje ste dolazili. Sada je prekasno. Ako dobijete negativnu ocjenu izvedbe, vjerojatno ste blizu otkaza, piše HBR.

Djelujte brzo

Obratite pažnju na prvi put kada vam se šefovo vodstvo čini vrlo strogo ili preciznije nego što ste očekivali. Još uvijek ste u onome što nazivamo “zonom oprosta”, što znači da možete povratiti njihovo povjerenje brzim korektivnim radnjama. Pitajte ih je li nešto što ste nedavno učinili izazvalo takvu reakciju. Neka objasne što bi u toj situaciji učinili drugačije. Slušajte pažljivo. Oni opisuju svoja očekivanja o ispravnom pristupu tome kako žele da se stvari urade ili o stvarnom prioritetu na koji žele da se usredotočite. Prilagodite svoj tijek rada kako biste ispunili njihova očekivanja i pobrinite se da na vidljiv način demonstrirate svoja nova postupanja ili naglasak na njihovim prioritetima.

Ovo vam se može činiti neopravdanim. Ali važno je zapamtiti da, ako želite uspjeti u svom poslu, vaša će odgovornost uvijek biti prilagoditi se svom šefu.

Shvatite koji su prioriteti vašeg šefa

Dakle, koji je najvjerojatniji uzrok opaženog nezadovoljstva? Obično počinje jednim događajem. Vjerojatno ste pritisnuli jednu od “crvenih tipki” svog šefa – važne prioritete u izvedbi ili imperative stila. Za jednog šefa, možda niste proveli dovoljno vremena s distributerima kompanije. S druge strane, možda ste postigli cilj prihoda, ali su očekivali da ćete ga premašiti. Možda ste sastanak s njima došli deset minuta kasnije bez dobre isprike ili da ste im rekli unaprijed – nešto što smatraju znakom nepoštovanja. Ili su možda htjeli jednostavno sažeto izvješće na jednoj stranici, ali vi ste predali prezentaciju od dvadeset stranica – a oni su to protumačili kao znak da niste slušali ili, još gore, da ne možete sažeti bitno. Možda ih jednostavno niste obavijestili o važnom nizu događaja koji su se odvijali i to ih je negativno iznenadilo.

Čim počnete raditi s novim šefom, jedan od vaših prioriteta trebao bi biti razumijevanje njegovih “tipki”. U idealnom slučaju, trebali biste ih izravno pitati: Koji su vaši apsolutni prioriteti za vaš i moj učinak? Koje kriterije uvijek trebam uzeti u obzir u svojim odlukama? Kada je u pitanju stil, trebali biste se zapitati: Kako biste voljeli da radim s vama? Što je to što trebam izbjegavati jer bi vam stvarno smetalo? Saznajte kako bi radije surađivali s vama, na primjer koliko često biste se trebali sastajati vas dvoje, preferiraju li formalne ili neformalne sastanke, trebate li vam uvijek biti dostupni putem e-pošte i mobitela i kako će mjeriti vaš učinak.

Ilustracija

Pazite na neverbalne znakove svog šefa

Naravno, ne može svaki šef prenijeti ono što je njemu ili njoj važno. Dakle, osim što ćete ih izravno pitati, pratite njihove postupke na sastancima. Promatrajte što ih nervira. Promatrajte što hvale. Pogledajte postupke kojih pojedinaca dobro percipiraju i zapitajte se što je to u njima što šef smatra toliko privlačnim. Pogledajte šefov stil vođenja sastanaka i razinu iskrenosti i odbijanja između šefa i sudionika sastanka. Pogledajte njihov ured – što vam govori o njihovim životima, njihovim potrebama za organizacijom, zahtjevima pred njima i njihovoj sklonosti prema zakazivanju u odnosu na spontane interakcije. Ako vaš šef ima administrativnog pomoćnika, pitajte što ga stvarno nervira – često će znati bolje od bilo koga.

Trebali biste pričekati da dobijete povratne informacije o svom ponašanju. Preporučujemo da to učinite odmah na kraju sastanka na kojem ste imali glavnu ulogu. Izravno ih upitajte: “Što sam napravio dobro i što mogu poboljšati sljedeći put?” Šefovi koji su najviše fokusirani na razvoj obično će vam dati konkretne smjernice o tome što žele vidjeti od vas. Neučinkoviti šefovi možda neće. Kod njih ćete, za povratnu informaciju, morati obratiti mnogo više pažnje na njihovo neverbalno ponašanje.

Ali ako ne pitate izravno, vaš šef vam obično neće reći kada prvi put aktivirate „crvenu tipku“. Oni mogu pretpostaviti da je to s vaše strane bilo nenamjerno, ali ste sada na promatranju – samo to još ne znate. Međutim, drugi put kada je aktivirate, šef će početi sumnjati u vas. Do trećega puta sigurno ćete ga čuti. Ali u ovom trenutku identificirani ste kao problem.

Stoga, već u prvim danima sa svojim šefom, pojačajte svoje vještine promatranja. Kada prvi put aktivirate jednu od njegovih crvenih tipki, on će vam poslati neverbalni signal. Vidjet ćete podignutu obrvu ili grimasu ili čuti nešto poput “Osobno to ne bih učinio na taj način.” Nemojte zanemariti tu izjavu – razgovarajte o tome poslije.

Jedna kvaliteta koja razlikuje pojedince s uspješnim karijerama je stav da ne postoji šef kojeg ne možete pridobiti – samo morate razumjeti zašto se ponašaju na način na koji rade. Zapamtite da svi šefovi žele sami po sebi biti uspješni na neki način. Vaša je misija shvatiti kako im pomoći da uspiju i promišljeno se prilagoditi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno