Financa
Digitalni poslovni portal

Kako se izvući iz minusa na tekućem?

Nemojte odgađati podmirenje minusa na tekućem računu. Evo nekoliko savjeta kako otplatiti dugove u kratkom roku.

Iz minusa možete izaći u relativno kratkom vremenu. Nema univerzalnog recepta, već nekoliko općih pravila.

1. Odlučite da ćete prestati gomilati dugove.

Bez obzira na razloge zbog kojih ste se u našli u dugu, morate ga platiti čak i ako ostanete bez posla, razbolite se ili ako vam se povećaju troškovi života zbog nekog drugog neočekivanog razloga. Nitko drugi neće vratiti vaše dugove, dug je vaša osobna obveza, zato – počnite ih vraćati odmah.

Ako želite izaći iz minusa, trošite samo onoliko novaca koliko imate i samo na ono što je nužno: hranu, režije, rate kredita i sl. Plaćajte samo gotovinom jer tada stvarno imate osjećaj koliko trošite. Kreditne kartice izvadite iz novčanika i pospremite duboko u ladicu, ili, ako ne vjerujete sami sebi, dajte ih prijatelju ili rodbini na čuvanje.

2. Štedite za „crne dane“.

Pitate se zašto štednja za „crne dane“ kad ionako jedva podmirujete svoje troškove? Moguće je da vam se smanji plaća ili da dobijete otkaz. Manje strašno, ali vjerojatnije je da vas zaboli zub pa morate zubaru, ili da vam se pokvari hladnjak. Ako nemate novaca u banci, a pojave se nepredviđeni izdaci, kako ćete ih platiti? Većina ljudi u takvim slučajevima koristi kreditne kartice. Ako ste odlučili izaći iz minusa tada se morate zaštiti od dugova, što i jest svrha štednje za „crne dane”.

3. Planirajte rok i iznos otplate minusa.

U minusu ste po dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu 1.000 KM i želite ga zatvoriti za deset mjeseci – što znači da biste od svojih prihoda trebali izdvajati 100 KM mjesečno. Da biste znali je li to realno i ostvarivo, popišite prije sve svoje prihode i rashode.

4. Stvorite realan i održiv kućni budžet. Držite ga se!

Imati pisani plan svih svojih prihoda i rashoda najbolji je način da se izvučete iz minusa u kratkom vremenu. Osobni budžet će vam pokazati na što trošite svoj novac i kako ostvarujete svoje ciljeve. Ako vam na kraju mjeseca ostane novca, znači da ste u plusu, a ako ste u minusu, znači da ste u deficitu. Njega možete pokriti samo na dva načina: povećanjem prihoda i/ili smanjenjem rashoda. Cilj je biti u plusu, kako biste tim novcem platili svoja dugovanja. Znamo da je važno živjeti prema svojim mogućnostima i truditi se da nam prihodi budu veći od rashoda, no problem je u tome što je to mnogima teško. No, moguće je, i to u dva koraka.

Prvo, napravite popis svih svojih troškova i odredite prioritete plaćanja.

Budite iskreni prema sebi, detaljno popišite sve na što trošite novac. Ne zaboravite račune koje plaćate jednom ili dvaput godišnje, poput cijepljenja psa ili članarine u sportskom klubu. Dajte prednost onima koji su najvažniji: nužni troškovi poput hrane i stanovanja očito su najvažniji. Morate jesti i imati krov nad glavom. Što je s odlaskom u kafić, članarinom u fitnessu i frizerom? Cigaretama? Zbrojite sve svoje troškove. Naravno, u prioritete plaćanja dodajte planirani iznos otplate minusa i fonda za „crne dane“.

Drugo, popišite sve svoje prihode.

To je lakše. Ukupni prihodi su vam, kao i većini građana, manji od ukupnih rashoda, što znači da ćete i dalje gomilati dugove. (A odlučili ste da nećete.) Provjerite kako možete povećati prihode – razmislite i o prodaji nekih svojih stvari ili dodatnoj zaradi. Ponovno pogledajte popis svojih troškova i zapitajte se: „Kako mogu smanjiti ovaj trošak?“ Ako na kraju shvatite da ne možete, pozajmite od prijatelja ili rodbine novac (bez kamata) na godinu dana, ali zapamtite da i taj dug morate vratiti. Na kraju, ostaje vam da odete u banku i uzmete gotovinski ili nenamjenski kredite koji je povoljniji od gomilanja visokih kamata dopuštenog prekoračenja!

Uspjeli ste! Ukupni prihodi su vam veći od ukupnih rashoda (otplata minusa i fond za „crne dane“ su uključeni). Sada provjerite sami sa sobom (i s ukućanima, ako je potrebno) hoćete li se moći držati plana, je li vaš planirani proračun izlaska iz minusa realan? Upravo je to najvažniji dio, papir sve podnosi, ali svi imamo svoje slabosti. Stoga je važno biti iskren prema sebi. Ukoliko se ne možete držati plana, znači da on nije ostvariv i da ćete odustati.

5. Realizacija plana izlaska iz minusa.

Štedjeti na tekućem računu kako bi se minus smanjio je, prema iskustvu većine, teško provediva ideja, ali je izvediva. Samo se držite svojega plana i prilikom svake potrošnje, provjerite jeste li unutar svojega plana. A on je da mjesečno „uštedite“ 100 KM i tako postepeno smanjite minus.

Također, u banci ugovorite trajni nalog na štednju u iznosu od npr. 20 KM (fond za „crne dane“) na rok od deset mjeseci.

Nakon deset mjeseci izašli ste iz minusa i još imate štednju za „crne dane“ od 200 KM.

Izvor: stedopis.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije