Financa
Digitalni poslovni portal

Rijad prenosi 80 milijardi dolara vrijednih dionica Aramce u državni fond

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman prenio je 4,0 posto dionica naftnog diva Aramca (Saudi Aramco), vrijednih 80 milijardi dolara, u državni fond kraljevstva, objavila je saudijska vlada.

Namjera je ojačati snažnu financijsku poziciju Fonda za javna ulaganja (PIF) i visok kreditni rejting u srednjem roku, navodi se u priopćenju prijestolonasljednika. Princ bin Salman odabrao je ovaj fond da bude lokomotiva za transformaciju saudijske ekonomije i diverzifikaciju prihoda u nastojanju da ublaži ovisnost proračuna o prihodima od nafte.

Država ostaje najveći dioničar Aramce s udjelom većim od 94 posto, dodaje se u priopćenju, prenosi CNBC.

Prijenos dionica trebao bi povećati imovinu kojom upravlja PIF, s ciljem dostizanja oko 4,0 bilijuna rijala (1,07 bilijuna dolara) do kraja 2025. godine.

Saudi Aramco je rekao da je ovaj prijenos privatna transakcija između vlade i državnog fonda u kojoj tvrtka nije sudjelovala, “poduzeće nije sklapalo nikakve ugovore, niti je isplatilo ili ostvarilo prihod od tog prijenosa”, rekli su iz Aramca.

Iz tvrtke su istaknuli da ovaj potez neće utjecati na broj izdanih dionica, niti na poslovnu, strategiju, politiku raspodjele dividende ili okvir upravljanja, te da će prenesene dionice biti jednako rangirane kao i ostale redovne dionice.

Dionice Aramce od početka 2022. porasle su za nešto više od 4,0 posto, tako da saudijska tvtrka, prema procjenama, doseže tržišnu vrijednost od 1,99 bilijuna dolara i smatra se najvrjednijom tvrtkom na svijetu iza Applea i Microsofta. Na kraju trgovanja u nedjelju, dionice Aramce pale su 0,7 posto na 37,05 rijala.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije