Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kazna JPMorgan Chase-u u iznosu od 350 milijuna dolara

Regularotorna tijelo američkih banaka kaznila su JPMorgan Chase sa 348,2 milijuna dolara zbog neadekvatnog programa praćenja trgovinskih aktivnosti kompanija. Osim toga Fed ovoj banci zamjera neadekvatan monitoring klijenata, objavljeno je četvrtak.

Fed je novčano kaznio banku zajedno s Uredom kontrolora valute (OCC). Navodeći da se nedolično ponašanje dogodilo između 2014. i 2023. godine. Odvojeno, OCC je saopćio da JPMorgan nije uspio pravilno pratiti milijarde dolara transakcija u najmanje 30 globalnih trgovanja, prenosi Reuters.

Banka je saopćila da je sama identificirala problem i da radi na njegovom rješavanju. Ne očekuje bilo kakav poremećaj u postojećim uslugama za klijente. Pored toga, nije bilo dokaza o nedoličnom ponašanju zaposlenih ili šteti klijentima ili širem tržištu, piše Biznis.rs.

JPMorgan Chase je u veljači otkrio da očekuje da će platiti oko 350 miliona dolara kaznu za prijavljivanje nepotpunih podataka o trgovanju platformama za nadzor. Tada je saopćeno da je banka u „naprednim pregovorima“ sa trećim neimenovanim regulatorom koji možda neće rezultirati rješenjem.

Nagodba objavljena u četvrtak predstavlja drugu veliku kaznu u posljednih nekoliko godina za banku zbog njenog upravljanja podacima. U 2021. godini JPMorgan je pristao platiti 200 milijuna dolara za namirenje građanskih tužbi od dva druga regulatora zbog propusta u vođenju evidencije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno