Financa
Digitalni poslovni portal

Koliko će trajati inflacija? Odgovor leži u prošlosti

Povijest (i podaci Fed-a) pokazuju da je pokretač inflacije važan u predviđanju kada će se stope konačno smanjiti

Omiljeni pridjev Federalnih rezervi (FED) koji se odnosi na inflaciju ne tako davno je bio “prolazna“, kao u: Inflacija je prolazna i povećanja cijena bi trebala biti privremena.

To više nije slučaj. Stope inflacije naglo su rasle od kolovoza 2021. i bile su izvan uobičajenog raspona od 2% do 4% tijekom cijele godine. Indeks potrošačkih cijena porastao je 8,5% za godinu koja je završila u ožujku, što je stopa koja nije zabilježena od prosinca 1981.

Stoga je središnja banka raskinula s “prolaznim” i stavila fokus na novi pojam koji definira inflaciju: ukorijenjena.
“Naš je posao osigurati da se inflacija … ne ukorijeni u gospodarstvu”, rekao je predsjednik Fed-a Jerome Powell prošle srijede, netom nakon što je najavio povećanje kamatne stope za 0,50% radi suzbijanja inflacije.

Nejasno je kako točno izgleda ukorijenjena inflacija niti kako ćemo znati jesmo li je dosegli. Fed je općenito dao vrlo malo smjernica o tome koliko dugo predviđaju da će im trebati porast kamatnih stopa da smanje inflaciju. “Vrlo je teško okruženje za pokušaj davanje smjernica unaprijed 60, 90 dana ”, rekao je Powell prošli tjedan. “Toliko se stvari može dogoditi u gospodarstvu i diljem svijeta.”

Ne postoji ništa što investitori mrze više od neizvjesnosti, a kako rastuće stope pogađaju američka tržišta, žele više smjernica. Amerikanci, koji su teško pogođeni rastućim cijenama plina i hrane, također žele znati kada će konačno osjetiti olakšanje, posebno ako porast stopa Fed-a riskira da gospodarstvo uvuče u recesiju, piše CNN.

Pogled u prošlost

Pogled u prošlost mogao bi ponuditi neki uvid: iako su cijene bile relativno stabilne u posljednja četiri desetljeća, velike promjene nisu bile neuobičajene prije ranih 1980-ih.
Povijest (i podaci Fed-a) pokazuju da je pokretač inflacije važan u predviđanju kada će se stope konačno smanjiti: cijene su rasle vrlo brzim stopama tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata kao rezultat ratnih ograničenja, ali su ponovno pale u vrijeme mira.

U 1970-ima, SAD su doživjele najduži period povećane inflacije. Predsjednik Richard Nixon uklonio je dolar iz zlatnog standarda i dva skoka cijena nafte gurnula su stope inflacije na 12,3% do kraja 1974. Fed je počeo prakticirati “stop-go” monetarnu politiku, podižući referentne stope čak do 16%, a zatim ih brzo spuštao, što je dovelo do ciklusa u kojem se povećane kamatne stope nisu održavale dovoljno dugo da bi zaustavile inflaciju ili povećale rast.

Do kasnih 1970-ih, predsjednik Federalnih rezervi Paul Volcker preuzeo je i okončao tu politiku. Podigao je stope i držao ih visokim dok se inflacija nije spustila, bacivši SAD u recesiju (drugu u desetljeću), ali konačno trajno snizivši stope inflacije, gdje su ostale sljedećih 40 godina.
“Izuzetno se divim [Volckeru].” rekao je Powell prošli tjedan, upitan o njegovim promjenama politike. – Imao je hrabrosti učiniti ono što je mislio da je prava stvar.

Pogled unaprijed

Hoće li biti potrebno skoro 20 godina i dvije recesije da se vratimo u normalu? Šef Fed-a Powell sigurno ne misli tako. Ekonomija je jaka i podaci o nezaposlenosti ne izgledaju baš kao 1970-ih, rekao je Powell. Mnogi vjeruju da smo već dosegli vrhunac inflacije i da se brojke počinju smanjivati.

Analitičari često govore o strahovima od stagflacije iz 1970-ih i uspoređuju naše trenutne situacije, no današnja inflacija uzrokovana je mješavinom globalne krize, poremećaja lanca opskrbe i rasta potražnje potrošača nakon što su blokade Covida zatvorile gospodarstvo.

“Razdoblje inflacije nakon Drugog svjetskog rata vjerojatno je bolja usporedba za trenutnu ekonomsku situaciju od 1970-ih i sugerira da bi inflacija mogla brzo pasti nakon što lanci opskrbe budu u potpunosti u funkciji i kada se nagomilana potražnja smanji”, napisalo je Ekonomsko vijeće Bijele kuće Savjetnici u nedavnoj bijeloj knjizi.

Ipak, kako se rast usporava i tržišta padaju, dvije S fraze – Stagflacija i ljepljiva (Sticky) inflacija – sve češće se čuju.

Neki investitori misle da je odgovor u sredini.

“Očekujemo usporavanje inflacije u SAD-u tijekom sljedeće dvije godine, ali napredak će biti vrlo neujednačen”, napisali su analitičari Bank Of America u nedavnoj bilješci. “Postoje neki dokazi o ublažavanju izazova u lancu opskrbe i očekujemo proces ‘dva koraka naprijed, jedan korak natrag’ u sljedećoj godini.” Ali ovo neće biti borba koja traje desetljeće, predviđaju. Cijene bi se trebale početi smanjivati ​​do 2023.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije