Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Konflikti kao dio ljudske prirode: Kako ih prepoznati i riješiti

Konflikti su više od pukih nesporazuma; pojedinci osjećaju prijetnju i stoga ih ne možemo ignorirati u nadi da će nestati sami od sebe.

Konflikti su inherentni ljudskoj prirodi. Oni se mogu javiti i unutar nas samih, neovisno o vanjskim čimbenicima, piše Profitiraj. No, naravno, često se pojavljuju i u odnosima s drugim ljudima – s kolegama na poslu, poslovnim partnerima, u obitelji, među prijateljima… S obzirom na to da se suočavamo s konfliktima svakodnevno, važno je znati kako se prilagoditi i kako olakšati proces njihova rješavanja.

Konflikt je situacija u kojoj pojedinci ili grupe imaju suprotstavljene interese, stavove ili ciljeve, što može rezultirati napetošću ili sukobom.

Što je konflikt?

Konflikti su kompleksniji od običnih nesporazuma. Oni izazivaju osjećaj prijetnje pojedincima i stoga ne mogu nestati sami od sebe. Čak i manji konflikti mogu eskalirati u ozbiljne probleme ako se ne riješe na vrijeme.

Konflikti često proizlaze iz nedostatka efikasne komunikacije. Nesporazumi uzrokovani nerazumijevanjem različitih stilova komuniciranja ili nedostatkom komunikacijskih vještina mogu eskalirati u konflikte, što može rezultirati nedostatkom motivacije i smanjenjem angažmana zaposlenika. Također, razlike u stavovima, vrijednostima i osobnim karakteristikama mogu doprinijeti nastanku konflikata, osobito kad postoji generacijski jaz među uključenim stranama.

Konflikte također možemo pronaći i u rivalitetu, posebno u radnom okruženju, gdje se naglašava nagrađivanje za individualnu produktivnost.

Kako se konflikti rješavaju?

Prema Thomasu i Kilmannu, postoje pet strategija za rješavanje konflikata:

  1. Strategija nadvladavanja usmjerena je na dominaciju nad drugima u konfliktu, te smo spremni učiniti sve kako bismo izašli kao pobjednici, bez obzira na obranu vlastitih prava ili stavova.
  2. Strategija dogovaranja, svi uključeni sudjeluju u potrazi za rješenjem koje će potpuno zadovoljiti sve strane, obično kroz detaljno istraživanje skrivenih problema koji su uzrokovali konflikt.
  3. Strategija kompromisa, tražimo praktično i izravno rješenje problema, što podrazumijeva djelomično odricanje svih uključenih strana od svojih interesa.
  4. Strategija izbjegavanja, jednostavno zaobilazimo konflikt i odgađamo njegovo rješavanje.
  5. Prilagođavanje je strategija u kojoj pojedinac odustaje od svojih interesa kako bi zadovoljio interese drugih.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno