Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amazon optužen za manipulaciju i zloupotrebu podataka

U četvrtak je Britanska udruga nezavisnih trgovaca (BIRA), koja broji tisuće članova, najavila podnošenje zahtjeva za naknadu štete protiv Amazona u iznosu od 1,1 milijardu funti (1,3 milijarde dolara).

Optužuju Amazon za nezakonitu zloupotrebu vlasničkih podataka članova u svrhu konkurencije. Osim toga, BIRA tvrdi da je Amazon manipulirao “Buy Boxom,” određujući koji trgovci će se pojaviti u toj prestižnoj poziciji.

Buy Box je mjesto gdje se prikazuju opcije “Buy Now” i “Add to Basket”, piše Poslovni Puls. Budući da često više trgovaca prodaje isti proizvod, Amazon koristi algoritam za određivanje koji će trgovac dobiti prodaju u tom trenutku u tom istaknutom okviru.

BIRA i njezin pravni tim navode da se radi o najvećoj kolektivnoj tužbi koju su ikad pokrenuli trgovci u Velikoj Britaniji. Žalba će biti podnesena pred Tribunalom za žalbe za konkurenciju u Londonu i obuhvatit će razdoblje od posljednjih devet godina.

“Netko bi se mogao zapitati zašto bi nezavisni trgovac koristio Amazon ako je to štetno za njihov posao,” izjavio je Andrew Goodacre, izvršni direktor BIRA-e. “U stvarnosti, svjedočili smo značajnom pomaku u ponašanju potrošača pri kupnji. Ako male tvrtke žele prodavati online, Amazon je dominantno tržište u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog toga je Amazon za male trgovce s ograničenim resursima početna točka za online prodaju. Iako su trgovci bili svjesni visokih provizija koje Amazon naplaćuje, nisu bili svjesni dodatnog rizika da će Amazon koristiti njihove poslovne podatke kako bi im oduzeo prodaju.”

Amazonova moć neusporediva

“Amazonova moć je neusporediva kada govorimo o online svijetu u koji se trgovina preselila. Amazon se pozicionirao kao nezaobilazan za trgovce, a zatim je zloupotrebljavajući njihove povjerljive podatke, nastavio uzrokovati štetu i financijski gubitak trgovcima. Nijedan pojedinačni trgovac, bez obzira na veličinu, nije spreman suprotstaviti se Amazonu, no BIRA je pokazala da će se boriti za trgovce u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

“Uz podršku jednog od najvećih svjetskih fondova za parničenje i vrhunskog tima savjetnika, BIRA se zalaže za pravedniji tretman trgovaca. Trgovci u Ujedinjenom Kraljevstvu zaslužuju bolji i pravedniji tretman od strane Amazona. Nisu ga dobili, i ova tužba će im vratiti više od milijardu funti štete koja im je nanesena,” izjavio je Boris Bronfentrinker, partner u odvjetničkoj tvrtci Willkie Farr & Gallagher, koja zastupa britanske trgovce u ovoj tužbi.

Amazon je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 270 milijardi dolara. Njegovo najveće međunarodno tržište je Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je zabilježio prihod od 33,6 milijardi dolara od ukupno 575 milijardi dolara globalnih prihoda.


Prijavite se na naš Newsletter

Popularno