Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Minimalna plaća u BiH pokriva svega 21 posto potrošačke košarice

Sindikalna potrošačka košarica, koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj ove godine, iznosi 2.950,10 KM.

Prosječna plaća, isplaćena u Federaciji BiH za ožujak 2024., iznosila je 1.335 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća, prema Odluci Vlade FBiH, je 619 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,98 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čini nekoliko kategorija. Pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici.

Prehrana – 43,84 posto. Stanovanje i komunalne usluge – 13,06 posto. Higijena i održavanje zdravlja – 8,59 posto. Obrazovanje i kultura 10,85 posto. Odjeća i obuća – 12,20 posto. Prijevoz – 4,68 posto. Te održavanje domaćinstva – 6,78 posto.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Službe za informiranje Sindikata, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kad je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki. A za stanovanje i komunalne usluge ubrojani su troškovi za šest stavki.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno