Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prije 77 godina osnivač kompanije Lego uložio je u ludu ideju koja je promijenila sve

Većina ljudi Lego smatra tvrtkom koja proizvodi male plastične kockice koje djeca (i odrasli) sastavljaju u maštovite kreacije. Prošle godine tvrtka je izdala stotine različitih proizvoda, od kojih su gotovo svi usredotočeni na te plastične kockice.

Međutim, tvrtka nije počela tako. Zapravo, osnivač tvrtke bio je stolar, a prve igračke bile su ručno izrađene od drveta, uključujući vatrogasno vozilo, patku i vlak.

Kockice su se pojavile tek mnogo kasnije, a gotovo da se uopće nisu ni dogodile. Kad bolje razmislite, to se pokazalo kao posljedična odluka. S tim se kockama igraju milijuni ljudi. I one su učinile Lego Group najvećom svjetskom tvrtkom igračaka, s više od 9,6 milijardi dolara prihoda prošle godine. Ipak, tek kada je osnivač Lego grupe Ole Kirk Kristiansen 1946. godine otputovao u Kopenhagen, vidio je demonstraciju stroja za injekcijske kalupe koji će na kraju promijeniti sve.

“Potaknut svojom prirodnom znatiželjom i interesom za tehnologiju, Ole Kirk počeo je proučavati proizvodnju plastike sredinom 1940-ih”. Rekla je to Signe Wiese, korporativna povjesničarka grupe Lego. “Započinje suradnju sa svojim šogorom, Martinom Jørgensenom, sa sjedištem u Kopenhagenu. U nizu pisama između njih dvojice (datira između ljeta 1945. i kasne 1946.) raspravljaju o ranim koracima u oblikovanju plastike.”

LEGO drvene igračke
LEGO drvene igračke

Novi stroj

Godine 1947. naručio je britanski Windsor SH stroj za trostruko injekcijsko prešanje. Točan trošak teško je utvrditi iz povijesnih zapisa. Wiese je rekla da je “koštao više od polovice posljednjeg radnog profita tvrtke”.

Iskreno, ideja se čini smiješna u svakom pogledu. Kristiansen je bio stolar koji je postao proizvođač igračaka, a velika je razlika između oblikovanja kamioneta igračaka, konja i vlakova i izrade igračaka brizganjem plastike. Također, samo nekoliko godina ranije, tvrtka je pretrpjela razorni požar i tek je obnovila svoju tvornicu drvenih igračaka.

I ne samo to, već zbog problema u Europi nakon Drugog svjetskog rata, isporuka stroja za kalupljenje stalno se odgađalo. Kristiansen se zapravo kladio u budućnost svoje tvrtke na nešto o čemu nije znao ništa, a nije imao pojma kada će to uopće stići.

“Prvotni plan je bio da Jørgensen pokrene proizvodnju Lego plastičnih igračaka u Kopenhagenu”, rekla je Wiese. “Ali, kako je vrijeme prolazilo i kako se čekala isporuka stroja za kalupljenje, Ole Kirk se predomislio i htio da se proizvodnja plastike odvija u Billundu.” U pismu Ole Kirk piše: “Pokušavam se osvrnuti na ono što se dogodilo, na vrijeme koje je prošlo, i vjerujem da smo ovo dobro započeli, i također vjerujem da ćemo biti uspješni.”

Tek 1948. stroj je konačno isporučen, ali tvrtka će morati potrošiti više novca na kalupe i plastične materijale. Lego je proveo gotovo godinu dana eksperimentirajući što napraviti. Izvorno, plastične igračke bile su samo varijacije onoga što se prije izrađivalo od drva. Bilo je kamiona i malih likova temeljenih na unaprijed izrađenim kalupima drugih tvrtki.

Eksperiment polučio uspjeh

No, to je eksperimentiranje na kraju dovelo do prve verzije Lego kockica s kojima se milijuni djece igraju svaki dan. Gotovo 10 godina kasnije, 1958., Lego Grupa je patentirala svoj dizajn kockica. Nekoliko godina nakon toga, Kristiansenov sin Gotfried, koji je tada bio vlasnik, odlučio je da će tvrtka potpuno prestati proizvoditi drvene igračke i u potpunosti se usredotočiti na kockice.

Najzanimljiviji dio priče je taj koliko je Kristiansen čvrsto vjerovao u ono što radi i koliko se bio spreman kladiti u svoju kompaniju unatoč riziku. I, naravno, bio je u pravu.

Stvar je u tome što možete proučiti ovu priču i pomisliti, “Pa, imao je sreće što je stvar s plastičnim kockicama uspjela.” I bili biste u pravu. Posrećilo mu se. Kockica nije bila jamstvo, a on je potrošio više od polovice profita tvrtke na jedan jedini stroj bez ikakvog plana kako ga koristiti za izradu igračaka, a kamoli za zarađivanje novca.

Ovo je, budimo realni, priča svakog poduzetnika. Kladite se na ideju – često bez plana. Imate intuiciju o nečemu i ulažete sve. Postoji mogućnost da ste u krivu i da izgubite sve. Ali to ne znači da ne biste trebali riskirati.

Kristiansen je u pismu rekao. “Vjerujem da smo ovo dobro započeli, a također vjerujem da ćemo biti uspješni”, napisao je. Ispostavilo se da je bio u pravu i Lego kockice su postale nevjerojatno uspješne. No, sve je počelo jednom velikom okladom i ne možemo a da ne pomislimo koliko bi svijet igračaka i kreativnosti bio drugačiji da ga on nije napravio prije 77 godina.

Izvor: Inc..; prijevod i prilagodba: Financa.ba  (prilikom preuzimanja obvezno navesti izravni link na članak)

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno