Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF: Argentini 800 milijuna dolara za gospodarski oporavak

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 milijuna dolara za pomoć u gospodarskom oporavku. Objasnili su da je program kreditiranja “čvrsto na pravom putu”.

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 44 milijarde dolara. Program uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve. MMF je u priopćenju od jučer naveo da je njegov Izvršni odbor dovršio osmu reviziju tog aranžmana.

“Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenima do kraja ožujka 2024.”, objavio je MMF.

Dodao je i da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvalitete fiskalne prilagodbe, poduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike te provedbu reformi za rast, navodi se.

Argentinska vlada najavila je da će započeti razgovore s MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u prosincu, proveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju kako bi se uhvatio u koštac s troznamenkastom inflacijom, padom gospodarstva i deviznim rezervama u minusu.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve. Te da ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizira svoju valutu pezo.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u svibnju bila je najniža od 2022., pokazali su službeni podaci u četvrtak. Oslabili su peti mjesec zaredom na 4,2 posto zahvaljujući mjera štednje libertarijanca Mileija.

Raste siromaštvo, izbili prosvjedi

Ipak, tamošnja vlada suočena je s izazovima. Gospodarstvo se zaustavlja, a razina siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili prosvjedi zbog daljnjih reformi koje predviđaju proračunske rezove.

Paket reformi, koji je predložio Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i smanjivanje radnih prava.

MMF zamjećuje kako će Argentini u budućnosti biti potrebni kontinuirani napori za potporu ranjivima i postizanje “agilnog” kreiranja politika.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno