Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF: Ne postoji model digitalne valute koji svima odgovara

Činjenice iz iskustva s prvim lansiranim digitalnim valutama središnjih banaka (CBDC) diljem svijeta govore da ne postoji model koji svima odgovara, kaže direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Prema procjenama MMF-a, oko 100 zemalja trenutno razmatra CBDC projekte, prema danas objavljenoj studiji Fonda, koja predstavlja primjere šest zemalja, uključujući Kinu, Švedsku i Bahame, gdje je digitalni novac već u opticaju ili je u naprednoj fazi testiranja, prenosi Reuters.

Predstavljajući ovo izvješće, izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da je glavni zaključak iz početnih iskustava to da je potrebno izvući određene pouke.

Ako su CBDC-ovi dizajnirani “promišljeno”, mogli bi potencijalno pružiti veću financijsku učinkovitost, olakšati ljudima pristup uslugama bankarskog tipa i smanjiti troškove optjecaja novca.

Digitalne valute središnjih banaka također bi trebale biti sigurnije u odnosu na „kripto sredstva koja nemaju zaleđinu i koja su inherentno volatilna“, kao i u odnosu na bolje regulirane “stablecoin-e” koji su općenito povezane s fiat valutom (tj. valutom koju ne podržava neka fizička roba poput zlata ili srebra, nego iza nje stoji država).

Georgieva je izjavila da nijedan CBCD model “ne odgovara svima”. Istaknula da je pri modeliranju nacionalne digitalne valute najvažnije uzeti u obzir financijsku stabilnost i privatnost, te treba postići ravnotežu između razvoja dizajna i politike s jedne, i politike s druge strane.

“Ovo su samo počeci digitalnih valuta središnjih banaka i ne znamo dokle i koliko brzo će to ići”, zaključila je Georgieva.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno