Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za više od 500 subjekata (pojedinaca i firmi) povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a među sancionisanim kompanijama nalaze se i firme iz Srbije.

Sankcije su zajedno uveli State department i Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC).

Pored pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Rusiji, OFAC je ciljao i subjekte izvan Rusije koje „omogućavaju, orkestriraju, učestvuju i na drugi način podržavaju transfer kritične tehnologije i opreme u rusku vojno-industrijsku bazu“, navodi se u saopštenju.

Ove sankcije obuhvataju 26 subjekata iz 11 zemalja, uključujući Kinu, Srbiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Lihtenštajn.

Među njima su izvoznici i pretovarivači tehnologije, opreme i delova iz trećih zemalja u Rusiju. Kao i špediter koji je uključen u isporuke oružja u Rusiju i transnacionalna mreža za pranje novca koja omogućava ilegalni transport dragocenih metala poreklom iz Rusije, saopštio je OFAC.

Kominveks na listi

SAD su pod sankcije stavile preduzeće „Kominvex DOO Beograd“, za koju se navodi da je izvezla robu i opremu vrednu više desetina miliona dolara ruskim elektronskim kompanijama.

Kako piše u saopštenju, državljanin Srbije Marko Svorcan je direktor i vlasnik Kominveksa.

Za kompaniju „Soha Info DOO Novi Banovci“ se navodi da je izvezla u Rusiju elektroniku dvostruke namene vrednu milione dolara. Srpski državljanin Dragan Dragaš naveden je kao direktor i vlasnik ove kompanije.

Kompanija „Goodforwarding DOO“ Beograd je od 24. februara 2022. godine, prema navodima iz saopštenja, obavila stotine isporuka u Rusiju. U njima se nalazila elektronska roba neophodnu za proizvodnju projektila, dronova i municije.

Kompanija za istraživanje i razvoj TR Industries sa sedištem u Srbiji specijalizovana je za razvoj elektronske radio opreme. Kao i  obaveštajnih optoelektronskih sistema i navigacionih sistema takođe je na meti novog paketa sankcija.

TR Industries je poslala artikle kao što su integrisana kola i višeslojni keramički kondenzatori u Rusiju. A glavni primalac pošiljki iz TR Industries bila je ruska kompanija Arteks, koja se bavi veleprodajom mašina alatki, montažom mašina i opreme i popravkom opreme, navodi se u saopštenju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno