Financa
Digitalni poslovni portal

NashStore je zamjena za Google Play u Rusiji

Ruski tehnološki programeri grade trgovinu aplikacija koja može zamijeniti Googleov Google Play. Ruska vlada planira službeno lansirati novu trgovinu aplikacija 9. svibnja . Taj dan je u Rusiji državni praznik u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu. YouTube i Google Play obustavili su sve usluge koje se temelje na plaćanju , uključujući pretplate, u Rusiji zbog zapadnih sankcija. NashStore služit će Android mobilnim uređajima i trebao bi biti kompatibilan s ruskom bankovnom karticom Mir.
Usto, prema izvješćima ruskih medija, vlast u Moskvi razmatra uključivanje dviju velikih institucija za dizajn čipova, Baikal Electronics i MCST, na popis strateških poduzeća Ruske Federacije. Ruski mediji tvrde da će im to pomoći u prijenosu procesora iz TSMC-a u u tvornice u Rusiji.

Ranije su Baikal Electronics i MCST razvili Elbrus procesore, a oba su se proizvodila u kineskoj tvornici TSMC-a. Pogođen sankcijama, TSMC je prestao proizvoditi te čipove i nije mogao nastaviti suradnju s Rusijom. Prema ruskim medijima, nakon što budu proglašeni strateškim poduzećima Baikal Electronics i MCST trebali bi dobiti državno financiranje za svoje djelatnosti.

Podsjećamo da je 28. ožujka pokrenuta nova aplikacija pod nazivom “Rosgram” koji će zamjeniti ugašeni Instagram. Ima dodatne funkcije poput plaćenog pristupa za određene sadržaje. Ruska državna regulatorna agencija “Roskomnadzor” sredinom ožujka blokirala je pristup Instagramu nakon što je matična kuća te društvene mreže Meta objavila da će dozvoliti korisnicima u Ukrajini da postavljaju poruke poput “Smrt ruskim osvajačima”.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije