Financa
Digitalni poslovni portal

Nestlé u BiH ponosno predstavio održivi uspjeh poslovanja, kulturu i način razmišljanja

Je li u ovim teškim vremenima moguće ostvariti održiv uspjeh i ono što ostaje iza Nestlé tima u BiH je glavni narativ razgovora odabranog tima menadžmenta i stručnjaka koji su razgovarali sa predstavnicima bh. medijia u Sofiji.

Naime, novinari iz Bosne i Hercegovine bili su među odabranim gostima koji su dobili jedinstvenu priliku posjetiti najpopularniju tvornicu čokolade Nestlé u Bugarskoj kako bi se upoznali sa inovativnim održivim praksama i procesima proizvodnje.

Tvornica čokolade, mjesto gdje se proizvodi čokoladna magija, nalazi se u Sofiji i predstavlja primjer izvanrednosti u postizanju održivosti u prehrambenoj industriji. Tijekom posjeta, novinari su imali priliku upoznati se s naprednim sigurnosnim standardima i kvalitetom proizvodnje koji su osnova svakog Nestlé proizvoda, dok je održivost integrirana u svaki korak proizvodnog procesa – od smanjenja uporabe plastike i papira do smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Prošla godina je donijela mnogo izazova, ali Nestlé tim je pokazao odgovornost, osiguravajući pristup nutritivnim proizvodima i pristupačnim ponudama na globalnom nivou. Naši poslovni rezultati pokazuju da je naš fokus na zadovoljavanje potreba kupaca ispravan. BiH ima važnu ulogu u Adria North regiji za kompaniju Nestlé.

Laurentiu Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Nestlé u Bosni i Hercegovini je prepoznat kao partner lokalne zajednice. Od pokretanja projekta Nestle za zdravu djecu preko 45.000 mališana u BiH je imalo priliku naučiti nešto više o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti i bavljenja sportom. Digitalizacijom Zdravo! Akademije stvoren je dodatni resurs za roditelje, nastavno osoblje i djecu gdje mogu naći informacije o zdravom načinu života i prehrane. Svoj doprinos lokalnoj zajednici Nestlé radi i kroz jedinstvene umjetničke izvedbe, koje su do sad rezultirale sa 5000 posađenih sadnica različitog drveća širom BiH.

Nestlé je u Bosni i Hercegovini prisutan već 17 godina, i u tom periodu smo postali partner lokalne zajednice. Želimo doprinijeti društvu na jedan trajan način. Naša namjera je pomoći razvoj lokalne zajednice, tako da su naše aktivnosti namijenjene edukaciji djece u smislu važnosti tjelesne aktivnosti i ispravne prehrane, ali i očuvanja životne sredine. Želimo ostaviti vidljiv trag kroz uključenost u lokalnu zajednicu.

Janko Ilić, menadžer prodaje kompanije Nestlé u BiH.

Tvornica u Sofiji  slijedi vrlo ambicioznu globalnu misiju kompanije Nestlé, a to je postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, te smanjenje potrošnje PET ambalaže prelaskom na papirnu. Tako će, kao što je već slučaj sa Smarties bombonama u zadnje dvije godine, svaka KitKat čokoladica koja se proizvodi u ovoj tvornici do 2025. godine umjesto u plastičnoj ambalaži biti pakirana u reciklirajućem papiru.

Dio Nestlé ponude u Bosni i Hercegovini dolazi upravo iz ove tvornice. KitKat je popularna u BiH kao i u cijelom svijetu. Naime, tijekom 2022. godine svaki peti stanovnik BiH pojeo je bar jednu KitKat čokoladicu. 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije