Financa
Digitalni poslovni portal

Neuralink Elona Muska regrutira pacijente za svoje prvo ispitivanje na ljudima

Neuralink, neurotehnološki startup Elona Muska, počet će regrutirati pacijente za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima, objavila je tvrtka u postu na blogu.

Neuralink je objavio da njegova studija, nazvana PRIME studija, službeno traži pacijente. Tvrtka je dobila odobrenje neovisnog institucionalnog odbora za reviziju i bolničku stranicu. To je sljedeći korak na Neuralinkovom dugom putu do tržišta, piše CNBC. A dolazi nakon što je startup nedavno dobio odobrenje Uprave za hranu i lijekove za provođenje svoje prve kliničke studije na ljudima.

Pacijenti koji sudjeluju u ispitivanju morat će se podvrgnuti invazivnoj operaciji mozga. Neuralink gradi moždani implantat koji ima za cilj pomoći osobama s teškom paralizom da kontroliraju vanjske tehnologije koristeći samo neuralne signale. To znači da bi pacijenti s teškim degenerativnim bolestima poput ALS-a mogli s vremenom povratiti svoju sposobnost komunikacije pomicanjem pokazivača i tipkanjem u mislima.

Početni cilj našeg BCI-ja je omogućiti ljudima da kontroliraju računalni pokazivač ili tipkovnicu samo koristeći svoje misli.

Neuralink je dio industrije sučelja mozak-računalo, ili brain-computer interface (BCI). Usredotočuju se na sustave koji dešifriraju moždane signale i prevode ih u naredbe za vanjske tehnologije. Nekoliko je tvrtki razvilo obećavajuće sustave koje se nadaju iznijeti na tržište. Ali Neuralink je možda najpoznatije ime zahvaljujući samom Musku, koji je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a.

Do rujna nijedna BCI tvrtka nije uspjela dobiti konačni pečat odobrenja FDA-e. Ali dobivši zeleno svjetlo za zapošljavanje za studiju s ljudskim pacijentima, Neuralink je korak bliže.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije