Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Njemački nogometni savez nakon 77 godina prekida suradnju s Adidasom

S lošeg na gore – Adidas nakon skupog razlaza s američkim reperom Kanye Westom, doživio težak poraz na domaćem terenu.

Njemački nogometni savez (DFB) objavio je da će od 2027. do 2034. Nike, najveći konkurent tvrtke Adidas, biti službeni dobavljač opreme za nacionalne nogometne momčadi. Ova odluka naglo prekida više od sedam desetljeća sportskog partnerstva s Adidasom. Tijekom tog vremena njemačka muška reprezentacija ostvarila je četiri pobjede na Svjetskom prvenstvu.

U izjavi, predsjednik DFB-a Bernd Neuendorf rekao je da njemački nogomet “mnogo duguje” partnerstvu s Adidasom i da su  u potpunosti predani postizanju daljnjeg zajedničkog uspjeha do kraja 2026., kada im istječe ugovor.

DFB je rekao da je Nike dao “daleko najbolju financijsku ponudu” i impresionirao svojom vizijom razvoja ženskog nogometa, te amaterskog i masovnog sporta u Njemačkoj. Nije rečeno koliko je novi ugovor vrijedan.

Glasnogovornik Adidasa rekao je u izjavi da nas ih je DFB obavijestio da će imati novog dobavljača od 2027. nadalje.

Njemačka će biti domaćin Eura 2024. koje će se održati u lipnju i srpnju ove godine. Adidas će isporučiti dresove za sedam reprezentacija. Uključujući njemačku, talijansku i španjolsku momčad.

Gubitak “njemačkog identiteta”

Za nešto manje od tri godine, međutim, navijači će na dresovima njemačkih reprezentacija vidjeti Nikeovu kvačicu, umjesto tri Adidasove pruge. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je u petak za lokalnu novinsku agenciju DPA da mu je to teško i zamisliti. Partnerstvo između Adidasa i njemačkog nogometa bilo je “djelić njemačkog identiteta”, rekao je. “Volio bih malo više lokalpatriotizma.” Glasnogovornik ministarstva gospodarstva potvrdio je njegove komentare za CNN.

Adidas je osnovan 1949. u Herzogenaurachu, malom gradu izvan Nürnberga u jugoistočnoj Njemačkoj, iste godine kada je registrirao svoj sada već kultni logo s tri pruge.

Objava DFB-a dolazi u lošem trenutku za Adidas, koji je prošli tjedan objavio neto gubitak od 58 milijuna eura u svom osnovnom poslovanju za 2023. Kao razlog su naveli usporavanje prodaje odjeće i tenisica marke Yeezy i veliki teret poreza.

Dogodilo se to nakon što je Adidas napustio svoje unosno devetogodišnje partnerstvo s Yeezyjevim dizajnerom Yeom, reperom prije poznatim kao Kanye West, u listopadu 2022., nakon što je reper iznio niz antisemitskih primjedbi.

“Nismo imali sjajnu godinu”, rekao je glavni financijski direktor Harm Ohlmeyer novinarima prošli tjedan.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno