Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nuklearna energija i dalje igra važnu ulogu

Nuklearna energija vraća se na velika vrata diljem svijeta. Podaci su koje je je u ponedjeljak podjelio s javnosti čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

To se odnosi na Francusku, Aziju, Sjevernu Ameriku, Bliski istok i druge zemlje. Izjavio je Birol agenciji dpa pred ministarski sastanak IEA-e, zakazan za utorak.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu mnoge su zemlje shvatile koliko je bitna nuklearna energija. Svakako u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije, domaćom proizvodnjom električne energije“, rekao je Birol uoči ministarskog sastanka, zakazanog u utorak.

Njemačka je pak prošle godine isključila s mreže zadnji nuklearni reaktor, a čelnik IEA-e smatra da bi Berlin trebao preispitati tu odluku.

“Da sam na mjestu vlade u zemlji s tehnologijom s besprijekornim rezultatima, bez ikakvih izazova, i da od nje odustanem i razmatram opcije koje će povećati moje oslanjanje na druge zemlje i emisije (štetnih plinova – op. ur.), dobro bih razmislio”, poručio je Birol, piše Hrportfolio.

Prije ruske invazije na Ukrajinu sličnu je politiku vodila i belgijska vlada, ali su se predomislili, istaknuo je.

Nuklearni otpad ozbiljan je izazov, priznao je. Ipak, on se može riješiti i nije po njegovim riječima razlog za odbacivanje (nuklearne) tehnologije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno